Μανιτάρια: Ένας “πλούσιος κόσμος”

manitaria
3 λεπτά διάβασμα

Τα μανιτάρια είναι φυτικοί οργανισμοί που ανήκουν στο βασίλειο των Fungi (μυκήτων). Αν και συχνά τα κατατάσσουμε στην κατηγορία των λαχανικών, τα μανιτάρια είναι γενετικά διαφορετικά από τα φυτά. Τα μανιτάρια αναπτύσσονται σε διάφορες μορφές, σχήματα και μεγέθη. Ύπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη μανιταριών στον κόσμο, και κάθε είδος μπορεί να έχει διαφορετικές χρωματικές, μορφολογικές και γευστικές ιδιότητες. Πολλά μανιτάρια είναι εδώδιμα και χρησιμοποιούνται στη διατροφή για τη γεύση και τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Ορισμένα είδη μανιταριών, ωστόσο, είναι τοξικά ή μη εδώδιμα και πρέπει να αποφεύγονται.

Διατροφική αξία

Τα μανιτάρια παρέχουν ποικίλα θρεπτικά συστατικά και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αλλά πλούσια σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Η διατροφική τους αξία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το είδος του μανιταριού, αλλά γενικά περιλαμβάνει:

 • Πρωτεΐνες: Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες, παρέχοντας μια πηγή φυτικής προέλευσης πρωτείνης στη διατροφή μας. 
 • Βιταμίνες: Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως B2 (ριβοφλαβίνη), B3 (νιασίνη), B5 (παντοθενικό οξύ) και B9 (φολικό οξύ). Αυτές οι βιταμίνες είναι σημαντικές για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας του μεταβολισμού.
 • Μέταλλα: Τα μανιτάρια περιέχουν μέταλλα όπως κάλιο, σίδηρο και σελήνιο, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία του οργανισμού.
 • Φυτικές ίνες: Περιέχουν φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
 • Αντιοξειδωτικά: Ορισμένα μανιτάρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως η εργοθεινή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες.
 • Χαμηλά σε θερμίδες: Τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, καθώς 100γρ (κάτι παραπάνω από ένα φλιτζάνι) περιέχουν περίπου 20-30 θερμίδες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφική αξία των μανιταριών μπορεί να ποικίλλει μεταξύ των διαφορετικών ειδών. Ορισμένα είδη μπορεί να είναι πιο πλούσια σε συγκεκριμένες βιταμίνες ή μέταλλα σε σύγκριση με άλλα. Συνήθως, όμως, η κατανάλωση μανιταριών αποτελεί μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή λόγω των πλούσιων θρεπτικών τους συστατικών.

Τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει η κατανάλωση μανιταριών

Τα μανιτάρια έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία λόγω της διατροφικής τους αξίας και των βιολογικών τους ιδιοτήτων. Αν και οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται, ορισμένα πιθανά οφέλη των μανιταριών για την υγεία περιλαμβάνουν:

 1. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.: Ορισμένα είδη μανιταριών περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών.
 2. Καρδιαγγειακή υγεία.: Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και νόσων της καρδιάς. Συγκεκριμένα, η δράση τους αυτή οφείλεται στα αντιοξειδωτικά τους, στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, καθώς και σε ουσίες που περιέχουν οι οποίες ενδέχεται να βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.
 3. Υγεία του εγκεφάλου.: Ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι ορισμένα συστατικά των μανιταριών, κυρίως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη D, μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και να προστατεύουν από νευρολογικές ασθένειες.
 4. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Πολλά μανιτάρια περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτιό στρές.
 5. Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.: Μερικές έρευνες έχουν υποδείξει ότι ορισμένα είδη μανιταριών μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα καθώς είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και λιπαρά κα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Παρ’ όλα αυτά, θυμηθείτε ότι η κατανάλωση μανιταριών θα πρέπει να συνδυάζεται με μια γενικά υγιή διατροφή και τρόπο ζωής. Πάντα είναι καλό να συμβουλεύεστε τον διαιτολόγο – διατροφολόγο πριν κάνετε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας ή προσθέσετε κάτι νέο στο διαιτολόγιό σας.

Αντενδείξεις κατανάλωσης μανιταριών

Η κατανάλωση μανιταριών είναι γενικά ασφαλής για την πλειονότητα των ανθρώπων όταν λαμβάνονται υπόψη οι κατάλληλες προφυλάξεις στην προετοιμασία και την κατανάλωσή τους. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις και προσοχές που μπορεί να χρειαστεί να λάβετε υπόψη:

 1. Αλλεργίες: Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα μανιτάρια, κυρίως σε είδη μεγάλης συγγένειας με τα αλλεργιογόνα. Είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί αν παρουσιάζετε αλλεργικές αντιδράσεις μετά την κατανάλωσή τους.
 2. Δηλητηρίαση από μανιτάρια: Η κατανάλωση κάποιων ειδών μανιταριών μπορεί να είναι επικίνδυνη ή δηλητηριώδης. Αναγνωρίζοντας τα μανιτάρια με ασφάλεια είναι σημαντικό για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση. Ποτέ μην τρώτε μανιτάρια που δεν είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή.
 3. Προβλήματα πέψης: Σε ορισμένα άτομα, η κατανάλωση μανιταριών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης, όπως δυσπεψία ή διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Συνιστάται πάντα να αποφεύγετε την αυθόρμητη συλλογή μανιταριών από τη φύση. Μόνο άτομα που έχουν ειδική γνώση ή εκπαίδευση σχετικά με τα ασφαλή είδη μανιταριών είναι σε θέση να συλλέγουν μανιτάρια. Επιπλέον, πάντα είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις κατάλληλες πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα των μανιταριών προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών ή μικροβίων.

Πως συντηρούνται τα μανιτάρια;

Η συντήρηση των μανιταριών είναι σημαντική για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους και να μην χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Ορισμένοι τρόποι συντήρησης των μανιταριών περιλαμβάνουν:

 • Αποθήκευση στο ψυγείο: Τα μανιτάρια μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Καλό είναι να τα τοποθετείτε σε χαρτοπετσέτα ή πετσέτα ώστε να απορροφούν την υγρασία και να αποφεύγονται οι συνθήκες συμπύκνωσης υγρασίας στο συσκευαστικό υλικό.
 • Μην πλένετε πριν την αποθήκευση: Πριν την αποθήκευση, αποφύγετε να πλύνετε τα μανιτάρια. Αν πλυθούν πριν την αποθήκευση, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει την αποσύνθεση τους και να επιταχύνει τη διάσπασή τους.
 • Χρήση ειδικών δοχείων: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά δοχεία αποθήκευσης για να τα διατηρήσετε φρέσκα και να αποφύγετε την επαφή τους με υγρασία.
 • Ταχεία χρήση: Τα μανιτάρια είναι καλύτερο να καταναλώνονται σχετικά γρήγορα μετά την αγορά τους για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά τους συστατικά.
 • Ελέγχους για σημάδια διάσπασης: Πριν τη χρήση, ελέγξτε τα μανιτάρια για οποιαδήποτε σημάδια διάσπασης ή επιρροής μούχλας. Τα μανιτάρια που έχουν πάρει μούχλα ή έχουν αρχίσει να διασπώνται δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Είναι σημαντικό να τηρούνται οι σωστές πρακτικές αποθήκευσης και υγιεινής. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε τα μανιτάρια σας φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση.

Πως να εντάξω στη διατροφή μου;

Τα μανιτάρια είναι πολύπλοκα σε γεύση και προσφέρουν πολλές δυνατότητες για να ενσωματωθούν στη διατροφή σας. Μερικοί τρόποι να τα εντάξετε στη διατροφή σας είναι:

 • Ψητά ή σοτέ: Τα μανιτάρια μπορούν να ψηθούν ή να σοταριστούν με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο, βότανα ή ακόμα και με λίγη σόγια σως για γεύση. Αυτή η μέθοδος είναι εξαιρετική για σαλάτες, σάντουιτς ή ως παράδειγμα πάνω σε φαγητά.
 • Κατεψυγμένα ή ξηρά: Αν δεν έχετε πρόσβαση σε φρέσκα μανιτάρια, τα κατεψυγμένα ή ακόμα και τα ξηρά μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, στιφάδο, ριζότο ή άλλα μαγειρευτά.
 • Σαλάτες: Τα φρέσκα μανιτάρια μπορούν να κοπούν σε λεπτές φέτες και να προστεθούν σε πράσινες σαλάτες για πρόσθετη υγεία και γεύση.
 • Ως αντικατάσταση κρέατος: Λόγω της πλούσιας υφής τους, τα μανιτάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του κρέατος σε πιάτα όπως ομελέτες, σάντουιτς, μπέργκερ και ακόμη και στις σάλτσες.
 • Ψητά στο φούρνο: Ένας άλλος τρόπος για να απολαύσετε τα μανιτάρια είναι να τα ψήσετε στο φούρνο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λάδι, βότανα και μπαχαρικά για περισσότερη γεύση.
 • Σε σάλτσες ή στιφάδα: Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά σε σάλτσες για πάστα ή στιφάδα, προσθέτοντας πλούσια γεύση και υφή.

Εδώ θα βρείτε κάποιες συνταγές που έχουμε αγαπήσει:

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 92 reviews