Ελαιόλαδο: Ένα θησαυρός υγείας στη κουζίνα μας

elaiolado enas thisavros sthn kouzina mas
4 λεπτά διάβασμα

Ελαιόλαδο: Ένα Θησαυρός Υγείας στη Κουζίνα μας

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής διατροφής. Ειδικότερα δεν είναι μόνο μια πηγή γεύσης αλλά και ένας θησαυρός υγείας που έχει εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες. Προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς και παράγεται με τη μέθοδο του πρώτου ψυχρού πιέσματος, διατηρώντας έτσι τα περισσότερα από τα φυσικά του συστατικά. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου στον κόσμο είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Σύνθεση του ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το ολεϊκό οξύ, που αποτελεί περίπου το 73% του συνολικού βάρους του ελαιολάδου. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως πολυφαινόλες. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση και την πρόληψη των ασθενειών.

Διατροφική αξία

Η μεσογειακή πυραμίδα αναπαριστά ένα υγιεινό τρόπο διατροφής που βασίζεται στα τρόφιμα και τις διατροφικές συνήθειες των χωρών της Μεσογείου. Στη μεσογειακή πυραμίδα, το ελαιόλαδο έχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και θεωρείται ως βασική πηγή λιπαρών οξέων στη διατροφή. Συγκεκριμένα, στη μεσογειακή διατροφή, το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται ως βασική πηγή λιπιδίων συστήνοντας την καθημερινή του κατανάλωση. Με αυτόν τον τρόπο, αντικαθιστά σε μεγάλο βαθμό τα κορεσμένα λίπη από τα ζωικά προϊόντα.

Το ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες ανά 1 κουταλιά της σούπας (περίπου 14 γραμμάρια) και περίπου 1.9 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Πέραν από το λίπος, το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως τη βιταμίνη Ε, καθώς και φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Οφέλη στην υγεία μας

  • Καρδιοπροστατευτική Δράση: Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τη χοληστερόλη LDL (κακή χοληστερόλη) και να αυξάνει τη χοληστερόλη HDL (καλή χοληστερόλη), προστατεύοντας έτσι από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Αντιφλεγμονώδη Δράση: Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις του ελαιολάδου βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, προλαμβάνοντας διάφορες ασθένειες όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Προστασία του Νευρικού Συστήματος: Οι φυσικές ενώσεις του ελαιολάδου έχουν συσχετιστεί με τη βελτίωση της νευρολογικής λειτουργίας και την πρόληψη νευρολογικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.
  • Προστασία από Σακχαρώδη Διαβήτη: Η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου συνδέεται με τη βελτίωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη, βοηθώντας στον έλεγχο της σακχαρώδους διαβήτη.
  • Απορρόφηση των βιταμινών Α, D, E και Κ: Τα λιπαρά οξέα της σειράς Ω-9 (ωμέγα-9) και Ω-3 (ωμέγα-3), που περιέχονται στο ελαιόλαδο βοηθούν στην απορρόφηση των λιπαρών ουσιών των τροφίμων, όπως των βιταμινών Α, D, E και Κ, που είναι λιποδιαλυτές βιταμίνες.

Ελαιόλαδο vs άλλα λάδια

Το ελαιόλαδο, σε σύγκριση με άλλα δημοφιλή λάδια όπως το σουσαμέλαιο, το ηλιέλαιο και το λάδι καρύδας, είναι πλούσιο σε υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Αντίθετα τα υπόλοιπα λάδια περιέχουν και πολυακόρεστα και κορεσμένα λιπαρα, γεγονός που δεν τα καθιστά τόσο υγιεινά όσο το ελαιόλαδο. Ενώ το σουσαμέλαιο έχει έντονη, γήινη γεύση, το ηλιέλαιο είναι ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, και το λάδι καρύδας προσφέρει γλυκιά γεύση καρύδας, το ελαιόλαδο έχει μια χαρακτηριστική γεύση ελιάς και φυσικά αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Γιατί έχει αυξηθεί τόσο η τιμή του;

Η τιμή του ελαιολάδου έχει εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικότερους λόγους είναι η κλιματική αλλαγή. Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες, όπως ξηρασία ή πλημμύρες, μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή ελαιολάδου. Κακοκαιρία ή ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν μείωση στην παραγωγή ελαιόκρηθων, με αποτέλεσμα αύξηση της τιμής λόγω της περιορισμένης προσφοράς. Παράλληλα, η αυξανόμενη ζήτηση για ελαιόλαδο σε παγκόσμιο επίπεδο επηρεάζει την τιμή του. Οι αυξημένες εξαγωγές προς χώρες που διατηρούν υψηλή ζήτηση μπορούν να αυξήσουν την τιμή λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Συνοψίζοντας, το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας που προσφέρει πληθώρα οφελών στην υγεία μας. Με τη σωστή χρήση και ενσωμάτωση στην καθημερινή μας διατροφή, μπορούμε να απολαμβάνουμε τον γευστικό πλούτο του ελαιολάδου και να  βελτιώνουμε παράλληλα την υγεία μας. Έτσι, ας αναδείξουμε αυτόν τον θησαυρό υγείας στην κουζίνα μας και ας απολαύσουμε τα οφέλη του για μια υγιή ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 88 reviews