Vegan λαζάνια

90 ΛΕΠΤΑ

Μέτρια Δυσκολία

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

Τα λαζάνια είναι αγαπημένο φαγητό του..Garfield και πολλών ακόμα. Για εμάς είναι ένα Κυριακάτικο comfort φαγητό που ξυπνάει πολλές αναμνήσεις. Φυσικά όμως εδώ θα παρουσιάσουμε μια εναλλακτική συνταγή, νηστίσιμη – vegan με “κιμά” λαχανικών! 

No Reviews

Υλικά

Μερίδες
9 τμχ Λαζάνια
2 κ.σ. φυτικό τυρί
Για τον κιμά λαχανικών
400 γρ. μανιτάρια
200 γρ. καρότα
1 κολοκύθι
1 μικρή μελιτζάνα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 ml. κόκκινο κρασί
400 γρ. ντομάτα Κον κασέ
1 φύλλο δάφνης
1 κλωναράκι φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
1λίτρο γάλα σόγιας (χωρίς ζάχαρη)
1 κ.σ. μαργαρίνη light
125 γρ. αλεύρι
2 κ.σ. φυτικό τυρί
λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι-Πιπέρι
Διατροφικά στοιχεία
265 Θερμίδες (kcal)
33,3 Υδατάνθρακες (γρ.)
12,5 Πρωτεΐνες (γρ.)
9,5 Λίπος (γρ.)

Οδηγίες

1.
Για τον κιμά λαχανικών
Καθαρίζουμε τα λαχανικά μας. Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη από την χοντρή του πλευρά. Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομματάκια για να δημιουργήσουμε κομμάτια σαν κιμά. Τρίβουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι. Μπορούμε αν θέλουμε να τα κόψουμε καρέ.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
2.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο 2-3 λεπτά. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρότα, τη μελιτζάνα και το ολοκύθι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
3.
Προσθέτουμε το ντοματοπελτέ, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρει βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
4.
Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το θυμάρι και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά μέχρι να χάσει τα πολλά υγρά του.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
5.
Όσο βράζει ο κιμάς λαχανικών ξεκινάμε την διαδικασία της μπεσαμέλ.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
6.
Για τη μπεσαμέλ
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη φυτική μαργαρίνη. Μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα σε 7-8 δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
7.
Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και το φυτικό τυρί και ανακατεύουμε.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
8.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Σε ένα ταψί 22*15 εκ τοποθετούμε μια στρώση με τα ζυμαρικά λαζάνια. Δεν χρειάζεται να τα βράσουμε θα ψηθούν κανονικά στο φούρνο.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
9.
Προσθέτουμε μια στρώση απο τον κιμά λαχανικών και λίγη μπεσαμέλ. Δεν θα καλύψουμε όλο το ταψί με μπεσαμέλ καθώς ενδεχομένως δε θα μας φτάσει.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
10.
Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, να βγουν δηλαδή 3 στρώσεις. Αν έχετε χρησιμοποιήσει μεγαλύτερο ταψί ή για κάποιο λόγο θεωρείτε ότι δεν θα σας φτάσουν τα υλικά για 3 στρώσεις κάντε μόνο δύο. Στην τελευταία στρώση τοποθετούμε όλη τη μπεσαμέλ και καλύπτουμε όλο το ταψί.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
11.
Προσθέτουμε το φυτικό τυρί, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο φούρνο για 30 λεπτά.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
12.
Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
13.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για να σερβίρουμε.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο

Σημειώσεις

Η 1 μερίδα αναφέρεται σε ένα κομμάτι σε μέγεθος κινητού ~250γρ
Για ακόμα πιο εύκολη συνταγή μπορείτε να βάλετε έτοιμο κιμά σόγιας αντί για τον λαχανικών. Εκτελείτε κανονικά τα βήματα για την παρασκευή του κιμά. Η διατροφική αξία του γεύματος θα αλλάξει.
Μπορείτε αντί για λαζάνια να χρησιμοποιήσετε άλλο ζυμαρικό και να μετατρέψετε τη συνταγή σε παστίτσιο. Η διατροφική αξία του γεύματος θα αλλάξει.
Η διατροφική αξία ενδέχεται να διαφέρει βάσει του τρόπου σερβιρίσματος και των συστατικών στα υλικά που έχετε χρησιμοποιήσει. Να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων, τα συστατικά μπορεί να αλλάζουν. Μπορείτε να τροποποιήσετε τη συνταγή προκειμένου να αποφύγετε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 88 reviews

img for alt divΕίναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!Κατερίνα Ζορμπά