Φυτικά γάλατα: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Fytika galata poio einai to kalitero gia esas
5 λεπτά διάβασμα

Φυτικά γάλατα: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Τα φυτικά γάλατα έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνιση τους στην αγορά, αφού πλέον υπάρχει μία πληθώρα αυτών, από διάφορες πρώτες ύλες και με διάφορες γεύσεις. Γάλα αμυγδάλου, γάλα σόγιας, βρώμης, φουντουκιού και πολλά άλλα που βλέπουμε στο ράφι του super market. Επόμενο είναι λοιπόν να μην γνωρίζει κανείς τη διατροφική αξία του κάθε ροφήματος και τις διαφορές τους. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις τα πάντα για τα φυτικά ροφήματα. 

Διατροφική αξία φυτικών ροφημάτων 

Η διατροφική αξία των φυτικών ροφημάτων ποικίλλει ανάλογα με την πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνονται. Γι΄ αυτό και θα αναλυθεί η διατροφική αξία κάθε κατηγορίας φυτικών ροφημάτων ξεχωριστά.

-Φυτικά γάλατα σόγιας

Τα φυτικά γάλατα σόγιας αποτελούν ίσως τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικά γάλατα. Εκτός από την ποσότητα της πρωτεΐνης, τα ροφήματα σόγιας παρέχουν καλή ποιότητας πρωτεΐνη, δεδομένου ότι αυτή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Παράλληλα δεν περιέχουν υδατάνθρακες και σάκχαρα, ενώ έχουν μόλις 2% περιεκτικότητα σε λίπος. 

-Φυτικά γάλατα αμυγδάλου 

Τα φυτικά γάλατα αμυγδάλου δεν είναι τόσο πλούσια σε πρωτεΐνη, όσο τα φυτικά γάλατα σόγιας, όμως έχουν αρκετή ποσότητα φυτικών ινών, πολύ σημαντικές για τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και όχι μόνο. Παράλληλα περιέχουν κι αυτά μικρή ποσότητα υδατανθράκων και λιπών, όπως και τα γάλατα σόγιας. 

-Φυτικά γάλατα βρώμης

Τα φυτικά γάλατα βρώμης έχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων από τα προηγούμενα, ενώ η περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη είναι σχεδόν μηδενική. Ειδικότερα ένα μέρος των υδατανθράκων είναι φυτικές ίνες, οι οποίες περιέχονται στο ρόφημα βρώμης σε παρόμοια ποσότητα με αυτή του ροφήματος αμυγδάλου. Όσον αφορά τα σάκχαρα, τα συγκεκριμένα φυτικά γάλατα δεν έχουν καθόλου από αυτά, παρά τη μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων που περιέχουν σε σχέση με τα προηγούμενα. Τέλος, η περιεκτικότητα των λιπαρών στα γάλατα βρώμης είναι παρόμοια με τα προηγούμενα ροφήματα. 

-Φυτικά γάλατα φουντουκιού

Σχετικά τώρα με τα φυτικά γάλατα φουντουκιού, και εδώ τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά όσον αφορά την πρωτεΐνη και τα σάκχαρα συγκρίνοντας τα με τα γάλατα βρώμης. Όσον αφορα τη περιεκτικότητα τους σε λιπαρά, έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτά από τα παραπάνω. Αντίστοιχα, έχουν και μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων. Παρόλα αυτά δεν έχουν τέτοια ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που να θεωρείται υψηλή και επιβλαβής. 

-Φυτικά γάλατα καρύδας

Τα φυτικά γάλατα καρύδας είναι αυτά που περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα προαναφερθέντα, τα οποία και αυτά είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, όμως όχι τόσο όσο τα ροφήματα καρύδας. Οι λίγες θερμίδες που περιέχουν προέρχονται κυρίως από λιπαρά, ενώ δεν έχουν καθόλου υδατάνθρακες και έχουν σχεδόν μηδενική ποσότητα πρωτεϊνών. 

-Φυτικά γάλατα ρυζιού 

Τα φυτικά γάλατα ρυζιού σε αντίθεση με αυτά της καρύδας, αποτελούν τα πιο πλούσια σε θερμίδες φυτικά ροφήματα. Οι θερμίδες προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, η ποσότητα των οποίων στα φυτικά ροφήματα ρυζιού είναι η μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα, ενώ έχει και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Ειδικότερα, ένα ποτήρι ροφήματος ρυζιού περιέχει ποσότητα φυσικών σακχάρων ίση με 2 κ.γλ. ζάχαρη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε τα σάκχαρα αυτά είναι φυσικά και δεν είναι το ίδιο επιβλαβή με τη ζάχαρη. Επίσης περιέχουν και κάποια ποσότητα λιπαρών, παρόμοια με αυτή των ροφημάτων σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης και καρύδας. Τέλος έχουν μηδενική ποσότητα πρωτεΐνης. 

Οι παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική αξία των διαφόρων ειδών φυτικών ροφημάτων αφορούν προϊόντα τα οποία δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή γεύση. Ροφήματα με γεύσεις όπως σοκολάτα, βανίλια, καραμέλα κ.α. έχουν αρκετά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα από τα αντίστοιχα απλά ροφήματα. 

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διατροφική ανάλυση των διαφόρων φυτικών ροφημάτων (στα 100 mL). 

ΘερμίδεςΥδατάνθρακες

(γρ.)

Σάκχαρα

(γρ.)

Λίπη

(γρ.)

Κορεσμένα λίπη (γρ.)Πρωτεΐνες

(γρ.)

Φυτικές ίνες

(γρ.)

Ασβέστιο

(mg)

Ρόφημα Σόγιας33001,80,33,30,6120
Ρόφημα αμυγδάλου240,50,51,70,10,71,8120
Ρόφημα φουντουκιού321,3<0,32,60,40,61,1120
Ρόφημα βρώμης405,601,50,20,21,2120
Ρόφημα καρύδας14001,21,10,10120
Ρόφημα ρυζιού61124,81,40,400,6120

Εμπλουτισμος στα φυτικά γάλατα 

Τα περισσότερα φυτικά γάλατα είναι εμπλουτισμένα σε βιταμίνες και μέταλλα, με εξαίρεση αυτά που είναι βιολογικά ή οργανικά. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα εμπλουτισμένα φυτικά ροφήματα, περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β2. Το αποτέλεσμα του εμπλουτισμού είναι τα φυτικά γάλατα να έχουν ίδια περιεκτικότητα στα προαναφερθέντα με αυτή του αγελαδινού γάλακτος. Βέβαια σημαντικό να αναφερθεί ότι η ικανότητα απορρόφησης αυτών των θρεπτικών συστατικών πιθανώς να μην είναι αντίστοιχη με αυτή του ζωικού γάλακτος. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα με τα οποία εμπλουτίζονται τα φυτικά γάλατα, απορροφούνται σε μικρότερο βαθμό από ότι στο αγελαδινό γάλα

Εκτός από τον εμπλουτισμό των φυτικών ροφημάτων σε βιταμίνες και μέταλλα, παρατηρείται αρκετές φορές και ο εμπλουτισμός τους σε πρωτεΐνη. Αυτό συμβαίνει λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας των φυτικών ροφημάτων σε πρωτεΐνη και στόχος αυτού του εμπλουτισμού είναι τα φυτικά γάλατα να έχουν την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη με το αγελαδινό γάλα. Όμως η πρωτεΐνη η οποία προστίθεται στα ροφήματα αυτά είναι φυτικής προέλευσης και κατά κανόνα μικρή βιολογικής αξίας, με αποτέλεσμα να μην ισοδυναμεί με αυτή του γάλακτος. 

Για ποια άτομα ενδείκνυται η κατανάλωση φυτικών ροφημάτων;

Γενικότερα τα φυτικά ροφήματα μπορούν να καταναλωθούν από όλους, καθώς είναι απόλυτα ασφαλή. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά τους. Ειδικότερα όμως, τα φυτικά γάλατα αποτελούν μια καλή εναλλακτική γάλακτος για άτομα τα οποία έχουν αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, άτομα με δυσανεξία ή ευαισθησία στην λακτόζη ή άτομα με γαλακτοζαιμία. Επιπλέον, τα φυτικά γάλατα είναι καλή επιλογή και για τα άτομα που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan). 

Τι να επιλέξω: φυτικό γάλα ή αγελαδινό γάλα;

Αν κάτι από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν ισχύει στη δική σου περίπτωση, τότε το τι θα επιλέξεις να καταναλώσεις είναι τελικά στην δική σου επιλογή και προτίμηση. Το αγελαδινό γάλα είναι ένα τρόφιμο με πλούσια διατροφική αξία, πιο πλούσια από αυτήν των φυτικών ροφημάτων. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ενδεχομένως το αγελαδινό γάλα να περιέχει κάποιες ουσίες, οι οποίες να μην είναι τόσο καλές για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες. Παρόλα αυτά τα δεδομένα είναι ακόμη αμφιλεγόμενα. Επομένως, είναι τελικά δική σου η απόφαση για το τι θα επιλέξεις να καταναλώσεις.

 

Διαβάστε περισσότερα για το αγελαδινό γάλα εδώ: Αγελαδινό γάλα: Σύμμαχος ή εχθρός σου;

Συμπερασματικά: υπάρχει κάποιο φυτικό ρόφημα το οποίο είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα; 

Γενικότερα, κανένα φυτικό ρόφημα δεν φαίνεται να μην έχει καλή διατροφική αξία. Αν το δούμε πιο ειδικά, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το ρόφημα σόγιας είναι το καλύτερο όσον αφορά τη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Σχετικά με τις φυτικές ίνες, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα είναι το ρόφημα αμυγδάλου. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά ίσως να τοποθετούν τα δύο αυτά ροφήματα υψη υψηλά στη κατάταξη όταν μιλάμε για τα καλύτερα φυτικά ροφήματα. 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews