Αλμυρό cheesecake με μαρμελάδα ντομάτας

2 ΩΡΕΣ

Μέτρια Δυσκολία

10 ΜΕΡΙΔΕΣ

Θέλεις μια ιδέα για ορεκτικό σε ένα τραπέζι; Σου προτείνουμε το αλμυρό cheesecake! Η βάση του είναι από παξιμάδια χαρουπιού που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τυριά χαμηλά σε λιπαρά αλλά υψηλά σε πρωτείνη και για topping μια γλυκιά μαρμελάδα ντομάτας και chilli. Η δική μας εκδοχή φυσικά δεν περιέχει βούτυρο και πλήρη σε λιπαρά τυριά αλλά μόνο ελαιόλαδο. Και μάντεψε, δεν χρειάζεται καν ψήσιμο!

No Reviews

Υλικά

Μερίδες
250 γρ. παξιμάδια χαρουπιού
50 ml νερό
80 ml ελαιόλαδο
ερικά φύλλα φρέσκο δεντρολίβανο, πολύ ψιλοκομμένα
Για τη γέμιση
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. τυρί κρέμα light
200 γρ. γιαούρτι 2%
60 ml γάλα 2%
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρμελάδα
400 γρ. ντομάτα
100 γρ. μέλι
50 ml μηλόξιδο
80 ml ελαιόλαδο
½ πιπεριά τσίλι
Διατροφικά στοιχεία
353 Θερμίδες (kcal)
30,8 Υδατάνθρακες (γρ.)
9,1 Πρωτεΐνες (γρ.)
21,7 Λίπος (γρ.)

Οδηγίες

1.
Για τη βάση
Θρυματίζουμε τα παξιμάδια σε ένα μούλτι μαζί με το ελαιόλαδο και αν χρειαστεί λίγο νεράκι. Μπορούμε να αφήσουμε και κάποια κομματάκια ή να το πολτοποιήσουμε τόσο μέχρι να γίνει σαν χώμα.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
2.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι και πατάμε πολύ καλά με τα χέρια μας μέχρι να δημιουργηθεί η μορφή ζύμης και να καλύψει όλο τον πάτο του ταψιού. Αφήνουμε 30 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
3.
Για τη μαρμελάδα
Τοποθετούμε μία βαθιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, αδειάζουμε μέσα όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε για 35-40 λεπτά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να πήξει και να φύγει η υγρασία.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
4.
Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε την πιπεριά τσίλι, αδειάζουμε τη chutney σε ένα βαζάκι και την αφήνουμε να κρυώσει.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
5.
Για τη γέμιση
Τοποθετούμε τα τυριά και το γιαούρτι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα. Δεν χρειάζεται να θρυμματίσουμε τελείως το ανθότυρο, ας έχει και κάποια μικρά κομματάκια.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
6.
Αφού έχουμε αφήσει τη βάση από το χαρούπι στο ψυγείο να σφίξει, προσθέτουμε από πάνω την κρέμα τυριού.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
7.
Τοποθετούμε το ταψάκι πάλι στο ψυγείο για να σφίξει η κρέμα τυριού, περίπου 30 λεπτά.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
8.
Όταν είναι έτοιμη σφιχτή η κρέμα, προσθέτουμε προσεκτικά τη μαρμελάδα ντομάτας που έχουμε κρατήσει κρύα.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
9.
Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το ταψί και το αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Όσο πιο πολλή ώρα μείνει στο ψυγείο τόσο πιο πιθανό να μη διαλύσει η βάση από τα παξιμάδια. Μη ξεχνάς, η βάση δεν περιέχει καθόλου βούτυρο!
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
10.
Πριν σερβίρεις, πρόσθεσε αν θέλεις στην επιφάνεια ρίγανη, λίγη κάπαρη και κρέμα μπαλσάμικο.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 90 reviews

img for alt divΕίναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!Κατερίνα Ζορμπά