Τραχανότο μανιταριών

35 ΛΕΠΤΑ

Εύκολο

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

Ο τραχανάς είναι ένα ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα. Πολλοί έχουν μεγαλώσει με τραχανά και είναι ένα από τα πιο comfort χειμωνιάτικα αγαπημένα πιάτα. Εγώ πάλι, όχι. Έτσι λοιπόν, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε μια παραλλαγή, έτσι κάτι πιο γκουρμέ ας πούμε, γιατί μπορούμε!  Τραχανάς αγορασμένος από Ζαγοροχώρια, φρέσκα λαχανικά και βουαλά!

 

No Reviews

Υλικά

Μερίδες
250 γρ. τραχανάς (ξινός)
200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
200γρ. μανιτάρια πλευρώτους
200 γρ. κολοκύθα
1 μικρό καρότο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 πράσο
1/2 σκελίδα σκόρδο
1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. λάδι τρούφας
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
30 ml κρασί
αλάτι, πιπέρι
Διατροφικά στοιχεία
378 Θερμίδες (kcal)
59 Υδατάνθρακες (γρ.)
12 Πρωτεΐνες (γρ.)
10 Λίπος (γρ.)

Οδηγίες

1.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
2.
Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
3.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια. Προτιμήσαμε να τα κόψουμε σε διαφορετικά μεγέθη για να υπάρχει ποικιλομορφία. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι με αλάτι-πιπέρι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
4.
Παράλληλα, καθαρίζουμε το καρότο και την κολοκύθα και κόβουμε σε μικρά κυβάκια για να μπορέσει να ψηθεί πιο γρήγορα. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σωτάρουμε 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
5.
Όταν ετοιμαστούν τα λαχανικά, προσθέτουμε τον τραχανά και το σκόρδο και σωτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
6.
Εδώ ξεκινάει η διαδικασία της παρασκευής του τραχανώτου. Είναι ίδια με το ριζότο και το κριθαρότο. Στην ουσία προσθέτουμε σε τμήματα τον ζωμό και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Αν προσθέσουμε όλο το νερό με τη μία δε θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ξεκινάμε λοιπόν και χαμηλώνουμε σε μέτρια τη φωτιά, προσθέτουμε το δεντρολίβανο και το ⅓ του ζωμού και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δύο ακόμη φορές και αποσύρουμε από τη φωτιά όταν έχει απορροφηθεί το νερό αλλά το φαγητό είναι ακόμα ζουμερό.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
7.
Προαιρετικά προσθέτουμε το λάδι τρούφας και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σερβίρουμε ζεστό και αν επιθυμούμε προσθέτουμε λίγο τυρί τριμμένο αν και το γεύμα μας είναι πλήρες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο

Σημειώσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές ποικιλίες μανιταριών
Αντί για κολοκύθα, μπορείτε να προσθέσετε γλυκοπατάτα
Η διατροφική αξία ενδέχεται να διαφέρει βάσει του τρόπου σερβιρίσματος και των συστατικών στα υλικά που έχετε χρησιμοποιήσει. Να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων, τα συστατικά μπορεί να αλλάζουν. Μπορείτε να τροποποιήσετε τη συνταγή προκειμένου να αποφύγετε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 85 reviews

img for alt divΕίναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!Κατερίνα Ζορμπά