Γλυκομαννάνη – Konjac: Το hack των ζυμαρικών

glykomanani konjac
3 λεπτά διάβασμα

Η γλυκομαννάνη είναι ένας τύπος διαλυτών ινών που προέρχεται από την εξωτική ρίζα του φυτού Konjac, γνωστή ως Amorphophallus konjac. Χρησιμοποιείται ευρέως ως συμπλήρωμα διατροφής και συστατικό σε ποικίλα τρόφιμα και προϊόντα υγείας λόγω των δυνατοτήτων της να παρέχει υψηλή περιεκτικότητα σε ινώδη ουσία.

Θρεπτική Αξία Γλυκομαννάνης και Οφέλη

  1. Χαμηλές θρεπτικές προστιθέμενες αξία: Η γλυκομαννάνη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη διατροφή χαμηλών θερμίδων, αφού έχει πολύ χαμηλή ενέργεια, θερμίδες. Αν και περιέχει φυτικές ίνες, δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες θρεπτικών συστατικών όπως πρωτεΐνες, λιπαρά ή άλλα μακροθρεπτικά συστατικά.
  2. Υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες: Έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα πηκτικό τζελ στο στομάχι, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αίσθηση πληρότητας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της πείνας και την μείωση της κατανάλωσης θερμίδων.
  3. Υποστήριξη πεπτικού συστήματος: Η γλυκομαννάνη θεωρείται πως μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Καθώς περνά από το πεπτικό σύστημα, μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητά του εντέρου.
  4. Δυνητική επίδραση στη χοληστερόλη: Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η γλυκομαννάνη μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσφέρει ένα πρόσθετο όφελος για την καρδιαγγειακή υγεία.

Πως Μπορεί να Χρησιμοποιηθεί η γλυκομαννάνη

Η γλυκομαννάνη είναι συνήθως διαθέσιμη σε μορφή σκόνης ή κάψουλων. Έτσι μπορεί να προστεθεί σε ροφήματα ή φαγητά ως συμπλήρωμα διατροφής. Ακόμη σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ως συστατικό σε είδη διατροφής χαμηλών θερμίδων, όπως σε μπάρες, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί. 

Συγκριση των ζυμαρικών από γλυκομαννάνη (Konjac) με τα συμβατικά ζυμαρικα.

Τα ζυμαρικά Konjac, επίσης γνωστά ως shirataki noodles, είναι ζυμαρικά που κατασκευάζονται από την ρίζα του φυτού Konjac (Amorphophallus konjac). Από την άλλη μεριά, τα συμβατικά ζυμαρικά παρασκευάζονται συνήθως από σιτάρι, ρύζι, σιτάρι ολικής αλέσεως, ή άλλα είδη δημητριακών.

Τα ζυμαρικά Konjac έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Περιέχουν πολύ λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες λόγω του ότι η κύρια τους σύνθεση είναι από την ίνα του Konjac, που δεν περνά από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Τα συμβατικά ζυμαρικά παρέχουν περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, αφού συνήθως είναι κατασκευασμένα από σιτάρι ή ρύζι. Επιπλέον, τα ζυμαρικά Konjac περιέχουν υψηλά επίπεδα ινώδους υλικού λόγω της φύσης της γλυκομαννάνης που παράγεται από το Konjac, καθιστώντας τα καλή πηγή φυτικών ινών. Αντίθετα, τα συμβατικά ζυμαρικά, αν και παρέχουν κάποιες ίνες ανάλογα με το είδος τους (π.χ. ζυμαρικά ολικής αλέσεως), συνήθως δεν έχουν την ίδια υψηλή περιεκτικότητα ινών με τα ζυμαρικά Konjac.

Αντενδείξεις για την κατανάλωση γλυκομαννάνης

Προβλήματα πέψης: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χρήση μεγάλων ποσοτήτων γλυκομαννάνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα πέψης. Μερικά συμπτώαματα είναι το φούσκωμα, οι περιστασιακές κοιλιακές ενοχλήσεις και η δυσπεψία ή διάρροια.

Αλλεργικές αντιδράσεις: Μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να είναι αλλεργικοί στη γλυκομαννάνη ή να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως φαγούρα, δερματικά εξανθήματα ή δυσκοιλιότητα.

Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα: Η γλυκομαννάνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επηρεάζοντας την απορρόφησή τους από το σώμα. Αυτό μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων ή να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.

Σε γενικές γραμμές, η γλυκομαννάνη προσφέρει μια εναλλακτική λύση για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος και τη διαχείριση του βάρους, αλλά ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τη χρήση της και τον τρόπο ένταξη της στη διατροφή σας.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 90 reviews