Πως για να κόψεις τη ζάχαρη

pos na kopseis ti zaxari
3 λεπτά διάβασμα

Πως να κόψεις τη ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι ένα τρόφιμο το οποίο αποδεδειγμένα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία αν καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες συνεχώς. Επομένως, δικαίως να προσπαθείς να κόψεις τη ζάχαρη. Σε αυτό το άρθρο θα βρεις μερικές βασικές συμβουλές για το πως να κόψεις την περιττή ζάχαρη από την καθημερινή σου διατροφή. 

Περιόρισε την συχνότητα κατανάλωση γλυκών και τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη 

Μπορεί να σου φαίνεται απλή σαν συμβουλή όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία στην “σχέση” σου με τη ζάχαρη. Η ζάχαρη είναι κατά κάποιον τρόπο εθιστική. Γι’ αυτό όταν καταναλώνεις κάποιο γλυκό ακόμη και μικρό κάθε μέρα τότε ο οργανισμός το έχει σαν συνήθεια αυτό και εθίζεται στην γλυκιά γεύση και στη ζάχαρη. Επιπλέον, τα γλυκά περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την εξάρτηση από αυτά. Επομένως είναι σημαντικό να μπορείτε να ελέγχετε την κατανάλωση γλυκών ώστε αυτή να μην είναι συχνή και έτσι να μην υπάρξει ο αντίστοιχος “εθισμος” στη ζάχαρη. 

Προτίμησε φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα όταν έχεις ανάγκη για κάτι γλυκό

Όταν σου έρθει η ανάγκη για κάτι γλυκό, προτίμησε να καταναλώσεις κάποιο φρούτο, είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο για να καλύψεις αυτήν την ανάγκη. Τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα τα οποία δεν είναι επιβλαβή όπως η ζάχαρη και ούτε ιδιαίτερα εθιστικά. Επιπλέον, περιέχουν ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Επομένως, όταν θέλεις κάτι γλυκό, προτίμησε κάποιο φρούτο. 

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με άλλες γλυκαντικές ύλες

Υπάρχουν και άλλα γλυκά τρόφιμα ή ουσίες που μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τη ζάχαρη, χωρίς να οδηγούν στις βλαβερές επιδράσεις αυτής. Τέτοια τρόφιμα είναι το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου και το πετιμέζι. Τα τρόφιμα αυτά ενώ περιέχουν σάκχαρα, περιέχουν και ουσίες που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό. Εκτός όμως από αυτά τα τρόφιμα, υπάρχουν και τα γλυκαντικά, τα οποία δεν έχουν καθόλου σάκχαρα και θερμίδες. Εφόσον χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται με μέτρο, τότε μπορούν χωρίς να οδηγούν σε αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, να συμβάλλουν στην μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.

Να ελέγχετε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων 

Πολύ σημαντικό για να περιορίσεις τη ζάχαρη από τα συσκευασμένα προϊόντα είναι να ελέγχεις τις ετικέτες τροφίμων για την περιεκτικότητα τους σε σάκχαρα. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα στερεά τρόφιμα, περιεκτικότητα σακχάρων <5 γρ. ανά 100 γρ. τροφίμου θεωρείται χαμηλή, μεταξύ 5 – 22 γρ. σακχάρων ανά 100 γρ. τροφίμου  θεωρείται μέτρια περιεκτικότητα σε σάκχαρα και πάνω από 22 γρ. σακχάρων ανά 100 γρ. τροφίμου θεωρείται υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αποφεύγεις να καταναλώνεις τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, να καταναλώνονται με προσοχή και μέτρο τα τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε σάκχαρα και να προτιμώνται προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα. 

Αντικατέστησε τα αναψυκτικά και τα ροφήματα με ζάχαρη με άλλες εναλλακτικές χωρίς ζάχαρη

Μία μεγάλη ποσότητα ζάχαρης περιέχεται σε αρκετά αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά, κρύα ροφήματα όπως τσάι κ.α. Η μείωση της κατανάλωσης αυτών των ροφημάτων θα συνεισφέρει στη μείωση της πρόσληψη ζάχαρης. Αντικαταστήστε αυτά τα ροφήματα με αρωματισμένο νερό, ανθρακούχο νερό ή με τα αντίστοιχα χωρίς ζάχαρη. 

Μειώστε την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε στον καφέ ή το τσάι σας

Εάν είσαι από αυτούς που πίνουν το καφέ γλυκό ή μέτριο, ήρθε η ώρα να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης που βάζεις στον καφέ σου. Άρχισε σιγά σιγά να τον ζητάς όλο και με λιγότερη ζάχαρη και θα δεις ότι με τον καιρό θα αρχίσεις να συνηθίζεις και δεν θα σου κάνει αίσθηση πια η ζάχαρης στον καφέ ή το τσάι σου. 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 88 reviews