Μουρουνέλαιο: οφέλη και αντενδείξεις

mourounelaio ofeli antendeikseis
3 λεπτά διάβασμα

Μουρουνέλαιο: οφέλη και αντενδείξεις

Το μουρουνέλαιο αποτελεί ένα έλαιο που εξάγεται από το συκώτι του μπακαλιάρου και στην συνέχεια φιλτράρεται για να προκύψει το τελικό προϊόν. Αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης Α και βιταμίνης D, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ειδικότερα, η υψηλή περιεκτικότητα του μουρουνέλαιου σε βιταμίνη D είναι αυτή που το διακρίνει από άλλα ιχθυέλαια. Τι οφέλη έχει λοιπόν το μουρουνέλαιο για την υγεία και ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι του;

Διατροφική αξία μουρουνέλαιου

Το μουρουνέλαιο σε ποσότητα 1 κ.γλ περιέχει τα εξής:

Θερμίδες: 41

Λιπαρά: 4,5 g

Ω-3 λιπαρά οξέα: 890 mg

Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: 2,1 g

Κορεσμένα λιπαρά οξέα: 1 g

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: 1 g

Βιταμίνη Α: 1350 μg

Βιταμίνη D: 450 IU

Δεδομένου των παραπάνω, το μουρουνέλαιο είναι πολύ θρεπτικό, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού παρέχει 150% της απαιτούμενης ποσότητας βιταμίνης Α και 56% της απαιτούμενη ποσότητας βιταμίνης D.

Οφέλη της κατανάλωσης μουρουνέλαιου 

-Μείωση της φλεγμονής

Η υψηλή περιεκτικότητα ω-3 λιπαρών οξέων στο μουρουνέλαιο το καθιστά ένα τρόφιμο με αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, όπως κάποια λοίμωξη ή χρόνια νόσος, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένας κακός τρόπο ζωής, όπως κακή διατροφή, απουσία φυσικής δραστηριότητας, κάπνισμα κ.α. Όλες αυτές οι συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν σε μία ήπια χρόνια φλεγμονή. Εκτός όμως από τα ω-3 που περιέχονται στο μουρουνέλαιο, και οι βιταμίνες Α και D έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις. 

-Βελτίωση της οστικής υγείας

Το γεγονός ότι το μουρουνέλαιο περιέχει αρκετή ποσότητα βιταμίνης D το καθιστά πολύ ευεργετικό για την οστική υγείας. Η βιταμίνη D σε συνδυασμό με τον ασβέστιο συμμετέχει στη επιμετάλλωση των οστών. Επίσης, η βιταμίνη D αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. 

-Μείωση του οξειδωτικού στρες

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και η βιταμίνη Α που περιέχεται στο μουρουνέλαιο, μεταξύ των άλλων έχουν και αντιοξειδωτικές δράσεις. Η εμφάνιση του οξειδωτικού στρες μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους όπως είναι το άγχος, το κάπνισμα, η κακή διατροφή κ.α. Επομένως, οι αντιοξειδωτικές δράσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών είναι κομβικές για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. 

-Μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα

Ακόμη μία δράση των ω-3 λιπαρών οξέων του μουρουνέλαιου είναι η καρδιοπροστατευτική δράση. Συγκεκριμένα, η αυξημένη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου ενισχύουν την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

-Συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών

Η βιταμίνη Α είναι η βασική βιταμίνη που συμβάλλει στην καλή λειτουργία των ματιών. Το γεγονός ότι 1 κ.γλ μουρουνέλαιο καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Α, το καθιστά ένα πολύ καλό τρόφιμα για την υγεία των ματιών. 

Πιθανές παρενέργειες του μουρουνέλαιου

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση του μουρουνέλαιου φαίνεται να είναι ασφαλής. Όμως η υπερκατανάλωση ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε τοξικότητα λόγω υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και συσσωρεύεται στον οργανισμό. Γι΄αυτό τον λόγο και αντενδείκνυται σε εγκύους, θηλάζουσες, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για την ακμή. Επομένως χρειάζεται προσοχή όταν καταναλώνετε μουρουνέλαιο. 

Επίσης έχουν καταγραφεί και κάποιες όχι τόσο σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη του μουρουνέλαιου όπως είναι η φαγούρα, η αιμορραγία από τη μύτη και οι καούρες.

Συμπερασματικά 

Το μουρουνέλαιο περιέχει αρκετά χρήσιμα θρεπτικά συστατικά σε σημαντικές ποσότητες, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε αυτές καθημερινά. Λόγω των ποικίλων δράσεων αυτών των θρεπτικών συστατικών που περιέχει φαίνεται να συμβάλλει στην βελτίωση μιας πληθώρας καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγος-διατροφολόγο ώστε να σας καθοδηγήσει σχετικά με τη πρόσληψη του μουρουνέλαιου και αν αυτή είναι απαραίτητη. 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 88 reviews