Μελομακάρονα με χουρμά

60 ΛΕΠΤΑ

Μέτρια Δυσκολία

40 τμχ

Ήρθε λοιπόν η ώρα να μυρίσει το σπίτι μας Χριστούγεννα!! Το αγαπημένο γλυκό της εποχής που υπάρχει σε όλα τα ελληνικά σπίτια! Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η παραδοσιακή συνταγή με μία μικρή παραλλαγή, χρησιμοποιώντας πάστα χουρμά αντί της κρυσταλλικής ζάχαρης. Οι χουρμάδες είναι ένας καρπός πλούσιος σε αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση που μπορεί να αντικαταστήσει άνετα τη ζάχαρη! #teamelomakarona

No Reviews

Υλικά

Μερίδες
160 γρ. χουρμάδες
570 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1/2 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
100 ml. ελαιόλαδο
100 ml. ηλιέλαιο
200 ml. φυσικό χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. κονιάκ
κανέλα
Γαρίφαλο τριμμένο
60 γρ. καρύδια χοντροκομμένα για το στόλισμα
Για το σιρόπι
600 ml. νερό
150 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
1 πορτοκάλι
Διατροφικά στοιχεία
165 Θερμίδες (kcal)
19 Υδατάνθρακες (γρ.)
3,4 Πρωτεΐνες (γρ.)
8,3 Λίπος (γρ.)

Οδηγίες

1.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
2.
Σε ένα μπολ με βραστό νερό, προσθέτουμε τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
3.
Μόλις είναι έτοιμοι, τους πολτοποιούμε μέχρι να δημιουργηθεί μία πάστα, προσθέτοντας 2-3 κ.σ από το νερό που μούλιαζαν και το αφήνουμε στην άκρη.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
4.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το πορτοκάλι και το ξυλάκι κανέλας και ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού ανακατεύοντας καλά καθ’όλη τη διάρκεια. Μόλις βράσει προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη έτσι ώστε να κρυώσει.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
5.
Σε μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη κανέλα, το γαρύφαλλο και την σόδα και την πάστα από τους χουρμάδες και ανακατεύουμε καλά.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
6.
Στη συνέχεια βάζουμε, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε σιγά σιγά με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
7.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τρυπάμε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
8.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε για 25′-30′ μέχρι να πάρουν χρώμα.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
9.
Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα βάζουμε απευθείας στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για 20-30 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
10.
Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε μία σχάρα έτσι ώστε να αφαιρεθεί το περιττό σιρόπι.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
11.
Τέλος πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο

Σημειώσεις

Το 1 μελομακάρονο είναι υπολογισμένο περίπου 30γρ.
Οι γιορτές δεν οδηγούν απαραίτητα στην αύξηση του βάρους μας. Σημασία έχει κατα τη διάρκεια των γιορτών να περνάμε όμορφα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ό,τι και εάν αυτό συμπεριλαμβάνει!
Η διατροφική αξία ενδέχεται να διαφέρει βάσει του τρόπου σερβιρίσματος και των συστατικών στα υλικά που έχετε χρησιμοποιήσει. Να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων, τα συστατικά μπορεί να αλλάζουν. Μπορείτε να τροποποιήσετε τη συνταγή προκειμένου να αποφύγετε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 87 reviews

img for alt divΕίναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!Κατερίνα Ζορμπά