Πως να θέσετε υγιεινούς στόχους για τη νέα χρονιά;

pos na thesete neous stoxous gia ti nea xronia
4-5' λεπτά διάβασμα

Πως να θέσετε υγιεινούς στόχους για τη νέα χρονιά;

Οι στόχοι που θέτει ο καθένας μας κάθε νέα χρονιά, αποτελεούν μία αφορμά για ένα νέο ξεκίνημα. Ένα νέο ξεκίνημα μπορείς να κάνεις και στον τρόπο ζωής σου, από όλες τις απόψεις. Μερικά κομμάτια του τρόπου ζωής σου που μπορεί να χρήζουν βελτίωσης είναι η διατροφή, η άσκηση, η αυτοφροντίδα κ.α. Πως όμως μπορείς να θέσεις υγιεινούς στόχους ώστε να βελτιώσεις όλες αυτές τις πτυχές του τρόπου ζωής; 

Πόσους στόχους μπορώ να θέσω για τη νέα χρονιά;

Ένας κοινός προβληματισμός κάθε χρόνο στα new year’s resolutions είναι το πόσους στόχους θα βάλει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι η έναρξη της νέας χρονιάς είναι μια αφορμή για αλλαγές στη ζωή. Όμως έτσι καταλήγουμε να βάζουμε πολλούς στόχους, από τους οποίους τελικά λίγοι θα επιτευχθούν. Είναι σημαντικό λοιπόν να θέσετε για αρχή λίγους στόχους, π.χ. 2-3, και όταν 1-2 επιτευχθούν, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο να βρείτε έναν νέο στόχο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο αποτελεσματική η διαδικασία της στοχοθεσίας. 

Μέθοδος SMART στόχων: τι έχει να σου προσφέρει; 

Η μέθοδος SMART αποτελεί μία πολύ στοχευμένη μέθοδο στοχοθεσίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος υποστηρίζει ότι οι στόχοι που θέτουμε πρέπει να έχουν 5 συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί. Συγκεκριμένα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

Specific (συγκεκριμένος)

Οι στόχοι οι οποίοι θα θέσεις δεν πρέπει να είναι γενικοί. Για παράδειγμα, ένας γενικός στόχος είναι ο εξής: “Φέτος θέλω να βελτιώσω τη διατροφή μου”. Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, πάνω στη συμπεριφορά που θες να αλλάξεις, όπως για παράδειγμα το να καταναλώνεις μόνο 1 φορά την εβδομάδα φαγητό junk food. Ναι όντως είναι στα πλαίσια μια καλύτερης διατροφής, και θα μπορούσε αυτό να αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο γύρω από τους υπόλοιπους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Παρόλα αυτά, ένας τόσο γενικός στόχος δεν είναι κάτι που θα δουλέψει και πρέπει να έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο. 

Measurable (μετρήσιμος)

Ο στόχος ο οποίος θα θέσεις πρέπει να έχει συγκεκριμένο μέτρο και να μην είναι αόριστος. Για παράδειγμα, όσον αφορά την κατανάλωση γλυκών, μπορεί κανείς να στοχεύσει στην κατανάλωση τους έως 2 φορές την εβδομάδα, και όχι απλά στο περιορισμό της κατανάλωσης γλυκών. Η πρώτη περίπτωση στόχου είναι πιο αποτελεσματική.

Achievable (εφικτός)

Είναι λογικό ότι ένας στόχος για να μπορέσεις να τον πετύχεις πρέπει να είναι εφικτός. Παραδείγματος χάρη, δεν μπορείς να θέσεις ως στόχος το να τρως 1 φορά όσπριο την εβδομάδα, ενώ μπορεί να μην σου αρέσει κανένα όσπριο. Αυτό ο στόχος δεν είναι ένας εφικτός στόχος, εφόσον δεν είσαι διαρεθειμένος να δοκιμάσεις κάποιο οσπριο. Επομένως, φρόντισε ότι στόχο θέτεις να είναι πραγματικά επιτεύξιμος από μέρος σου.

Relevant (ρεαλιστικός)

 Όπως καταλαβαίνεις ένα βασικό χαρακτηριστικό κάθε στόχου είναι το να είναι ρεαλιστικός. Ρεαλιστικός πρέπει να είναι ο στόχος σύμφωνα με την κατάσταση από την οποία ξεκινάς και εννοείται σύμφωνα με τις δυνάμεις σου. Για παράδειγμα, το να κάνεις γυμναστική 5 φορές την εβδομάδα, από εκεί που δεν κάνεις καθόλου, δεν αποτελεί έναν ρεαλιστικό στόχο. Έναν πιο ρεαλιστικό στόχο σε αυτήν την περίπτωση θα αποτελούσε το να κάνεις 2 φορές την εβδομάδα γυμναστική.

Time-oriented (Χρονικά καθορισμένος)

Ο στόχος είναι πολύ σημαντικό να έχει ημερομηνία λήξης. Για κάθε στόχο πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί. Αυτό που φαίνεται είναι ότι οι στόχοι που δεν έχουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι κι αυτοί που τελικά δεν δουλεύουν. Επομένως, θέσε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο επίτευξης του στόχου για καλύτερα αποτελέσματα. Ένα παράδειγμα είναι ότι για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα στοχεύσω στην κατανάλωση 2 φρούτων/μέρα.

Τι γίνεται μόλις επιτευχθούν οι στόχοι; 

Ένας προβληματισμός ο οποίος μπορεί να σου έχει γεννηθεί είναι τι γίνεται μόλις επιτευχθούν οι στόχοι που έχεις βάλει. Όπως ήδη προαναφέρθηκε, μόλις επιτευχθούν οι πρώτοι σου στόχοι, μπορείς να θέσεις νέους στόχους. Αυτοί οι νέοι στόχοι μπορεί να είναι είτε για άλλες συνήθειες που μπορούν να βελτιωθούν, είτε για τις ίδιες συνήθειες που ήδη έχεις βελτιώσει, αλλά με νέους στόχους που θα οδηγούν σε ακόμη καλύτερες διατροφικές συνήθειες.

Η διαδικασία της στοχοθεσίας καλό είναι να είναι συνεχής και να μην σταματάει. Ακόμα και έναν στόχο τη φορά ο οποίος μπορεί να στηρίζεται σε εύκολες αλλαγές είναι μία πρόοδος. Μόνο έτσι θα μπορείς να κάνεις μικρά βήματα προς έναν καλύτερο τρόπο ζωής. 

Στόχοι και ετοιμότητα για αλλαγή: τι να κάνω αν δεν είμαι έτοιμος; 

Η νέα χρονιά μπορεί να ήρθε και μπορεί να αποτελεί μία ευκαιρία για αλλαγές. Όμως δεν σημαίνει ότι αποτελεί και τη μόνη ευκαιρία. Αν λοιπόν εσύ δεν νιώθεις σε θέση σε αυτήν την φάση να κάνεις κάποια αλλαγή στη ζωή σου για οποιοδήποτε λόγο, τότε δεν χρειάζεται να το πιέσεις. Μπορείς απλά να σκεφτείς και να παρατηρήσεις τον εαυτό σου ως προς τις συνήθειες που έχεις, ώστε να έχεις κατά νου τι θα μπορούσες μελλοντικά να βελτιώσεις. Να θυμάσαι ότι μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να θέσεις καινούργιους στόχους, και δεν χρειάζεται απαραίτητα αυτή να είναι η στιγμή της έναρξης της νέα χρονιάς.

Συμπέρασμα

Τα βήματα για να θέσεις νέους και αποτελεσματικούς στόχους για τη νέα χρονιά είναι το να παρατηρήσεις αρχικά τις συνήθειες σου και να διαλέξεις 2-3 από αυτές που είσαι περισσότερο έτοιμος να βελτιώσεις. Στην συνέχεια θέσε στόχους συγκεκριμένους, μετρήσιμους, εφικτούς, ρεαλιστικούς και χρονικά περιορισμένος, ώστε η διαδικασία της στοχοθεσίας να αποβεί όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένη. Μην ξεχνάς ότι όταν πετυχαίνεις έναν στόχο μπορείς να προχωρήσεις και παραπέρα ή και να θέσεις έναν νέο. Αν όμως δεν είσαι έτοιμος για νέους στόχους και αλλαγές σε αυτήν τη φάση δεν έγινε και κάτι, γιατί μπορείς οποιαδήποτε στιγμή θες στο μέλλον να ξεκινήσεις τη διαδικασία της στοχοθεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews