Το στρες των γιορτών

stress
3 λεπτά διάβασμα

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά υπάρχει κάποιο στρες ακόμα και στις γιορτές. Συγκεκριμένα, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι κατά τις γιορτές, παρά το γεγονός ότι συχνά σηματοδοτούν ευχάριστες και ζεστές στιγμές, η πίεση που ασκείται στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να είναι έντονη. Η εποχή αυτή μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση στις συνήθειές μας, ειδικά σε σχέση με τις διατροφικές επιλογές μας. Το αποτελεσμα είναι να εμφανίζονται έντονα συναισθήματα στρες. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε μια θετική στάση και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα συναισθήματα με φροντίδα και ισορροπία.

Eίναι σημαντικό λοιπόν, να διατηρούμε μια ευέλικτη και φυσιολογική στάση απέναντι στις διατροφικές μας επιλογές. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πιέσεις και να διατηρήσουμε ένα υγιεινό σκεπτικό:

Καθορίστε ρεαλιστικούς στόχους

Κατά την εποχή των γιορτών, συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ιδέα των δίαιτων ή των αυστηρών περιορισμών για να διατηρήσουμε τη διατροφική μας ισορροπία. Αντί να αναμένουμε μια περίοδο “αρνητικών” αλλαγών, μπορούμε να εστιάσουμε σε ρεαλιστικούς στόχους που ενισχύουν μια υγιεινή προσέγγιση της διατροφής μας, ακόμη και κατά τις γιορτές.

Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Αυτό δεν σημαίνει αυστηρή αποκλεισμό των αγαπημένων γιορτινών λιχουδιών, αλλά μια προσπάθεια να προσθέσουμε περισσότερες θρεπτικές τροφές στη διατροφή μας. Αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στο να αποφεύγουμε συγκεκριμένα είδη τροφίμων, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών στα γεύματά μας. Για παράδειγμα, να προσθέσουμε ένα φρούτο ως επιλογή σνακ ή να συμπεριλάβουμε περισσότερα λαχανικά στο γεύμα μας.

Η προσέγγιση αυτή εστιάζει στην προσθήκη θρεπτικών τροφών παρά στον αποκλεισμό ή την αρνητική εστίαση στα γιορτινά φαγητά. Κάνοντας αυτή τη μικρή αλλαγή στη στρατηγική μας, μπορούμε να ενισχύσουμε την υγιεινή μας διατροφή χωρίς να αισθανθούμε περιορισμένοι ή στερημένοι από την απόλαυση των γιορτινών στιγμών.

Απολαύστε την ποικιλία

Η αρχή της ποικιλίας στη διατροφή κατά τις γιορτές είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μια ισορροπημένη και υγιεινή προσέγγιση. Οι γιορτές προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία φαγητών και γλυκών. Αυτά πέρα από τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν, μας παρέχουν και  απόλαυση. Επιπλέον, η ποικιλία φαγητών και γλυκών μπορεί να είναι ενθαρρυντική για μια θετική εμπειρία διατροφής. Ειδικότερα:

 • Δοκιμάστε νέες συνταγές: Οι γιορτινές περιόδοι είναι η ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε νέες συνταγές. Ανακαλύψτε νέα φαγητά και υλικά που μπορεί να ενθουσιάσουν τους γευστικούς σας κάλυκες.
 • Δημιουργήστε ένα ποικιλόμορφο τραπέζι: Συμπεριλάβετε διάφορες κατηγορίες τροφίμων στο τραπέζι σας. Φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και υγιεινά λιχουδιές μπορούν να δώσουν μια ευρεία ποικιλία επιλογών.
 • Δοκιμάστε μικρές ποσότητες: Μια δοκιμή από διάφορα φαγητά και γλυκά μπορεί να σας επιτρέψει να απολαύσετε τη γευστική ποικιλία χωρίς να αισθάνεστε υπερβολική κατανάλωση.
 • Διατηρήστε την ισορροπία: Λόγω της τεράστιας ποικιλίας, είναι σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπημένη προσέγγιση. Συμπεριλάβετε υγιεινές επιλογές μαζί με τις λιχουδιές των γιορτών.
 • Μοιραστείτε με φίλους και οικογένεια: Μια ποικιλόμορφη γαστρονομική εμπειρία είναι ακόμη πιο ευχάριστη όταν μοιράζεστε τη γευστική ποικιλία με αγαπημένα πρόσωπα.

Η ποικιλία δεν είναι μόνο για να δώσει γεύσεις και αισθήσεις, αλλά και για να προσφέρει μια ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε τη διαφορετικότητα των τροφίμων.

Προγραμματίστε εναλλακτικές δραστηριότητες

Η δημιουργία εναλλακτικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έμφασης στο φαγητό. Παράλληα μπορεί να παρέχει ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα και διασκέδαση. Εδώ είναι μερικές ιδέες για εναλλακτικές δραστηριότητες:

 • Φυσική δραστηριότητα: Οργανώστε περιπάτους με την οικογένεια ή τους φίλους σας μετά το γεύμα. Ένας περίπατος σε ένα όμορφο τοπίο μπορεί να είναι αναζωογονητικός και να βοηθήσει στην πέψη του φαγητού.
 • Ομαδικά παιχνίδια: Διοργανώστε διασκεδαστικά παιχνίδια με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Εσωτερικά ή εξωτερικά παιχνίδια όπως επιτραπέζια παιχνίδια, κάρτες, ή αθλητικά παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν διασκέδαση και συνδεσιμότητα.
 • Δημιουργικές δραστηριότητες: Ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, ραπτική, ή χειροτεχνία. Η δημιουργία κάτι χειροποίητου μπορεί να είναι ευχάριστη και θεραπευτική.
 • Μουσική και χορός: Διοργανώστε ένα πάρτι ή χορεύετε μαζί σε αγαπημένα τραγούδια. Η μουσική και ο χορός μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε.
 • Εθελοντική εργασία: Συμμετάσχετε σε εθελοντική εργασία ή δραστηριότητες που βοηθούν την κοινότητα. Η αίσθηση της συμβολής σας μπορεί να είναι επαναφορτιστική και ικανοποιητική.

Αυτές οι εναλλακτικές δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να απολαύσετε τον χρόνο σας με αγαπημένα πρόσωπα και να δημιουργήσετε ευχάριστες στιγμές χωρίς να επικεντρώνεστε αποκλειστικά στο φαγητό.

Καλέστε Υποστήριξη

Αν νιώθετε στρες ή ανησυχία σχετικά με τη διατροφή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο ή έναν ειδικό για υποστήριξη και συμβουλές. Η υποστήριξη από επαγγελματίες μπορεί να είναι πολύτιμη όταν αντιμετωπίζουμε στρες ή ανησυχίες σχετικά με τη διατροφή, ιδίως κατά τις γιορτές. Εδώ είναι λίγες ακόμη σκέψεις για τον λόγο για τον οποίο η επαφή με ειδικούς είναι σημαντική:

 • Ατομική προσαρμογή: Κάθε άτομο έχει μοναδικές διατροφικές ανάγκες και αντιδράσεις στο στρες. Ένας εξειδικευμένος διατροφολόγος μπορεί να προσφέρει προσαρμοσμένες συμβουλές για τις δικές σας ανάγκες.
 • Αντιμετώπιση στρες: Οι ειδικοί μπορούν να παρέχουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του στρες που σχετίζεται με τη διατροφή, όπως τεχνικές χαλάρωσης ή συμβουλές για ψυχολογική υποστήριξη.
 • Επίλυση ανησυχιών: Οι επαγγελματίες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών που μπορεί να προκύψουν από τη διατροφή κατά τις εορταστικές περιόδους.
 • Στήριξη για υγιεινές επιλογές: Ένας ειδικός μπορεί να παρέχει συμβουλές για το πώς να κάνετε υγιεινές επιλογές χωρίς να νιώθετε αποκλεισμένοι από τα γιορτινά τρόφιμα.

Να θυμάστε, ζητώντας βοήθεια από ειδικούς δεν δείχνει αδυναμία. Ο ειδικός αναγνωρίζει την ανάγκη που αναζητάτε για στήριξη και αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια πιθανά δύσκολων περιόδων.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 90 reviews