Δίαιτα Detox – NOT

diaita detox not
3-4' λεπτά διάβασμα

Δίαιτα Detox Not

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σκεφτεί να ακολουθήσουν μία δίαιτα detox ή αλλιώς αποτοξίνωσης. Συνήθως αυτές οι διατροφές εμφανίζονται πιο έντονα μετά από γιορτές (όπως τα Χριστούγεννα) που η κατανάλωση φαγητού είναι αρκετά αυξημένη και πιστεύεται πως μία detox δίαιτα θα βοηθήσει. Τελικά όμως, είναι σωστό να ακολουθηθεί μία τέτοια δίαιτα ή όχι;

Τι είναι η δίαιτα detox

Ας δούμε αρχικά τι ακριβώς είναι μία δίαιτα detox. Ουσιαστικά η ιδέα που κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους δίαιτες είναι να αποτοξινωθεί ο οργανισμός από “τοξικές ουσίες” έτσι ώστε να είναι υγιής, αποκλείοντας κάποιες ομάδες τροφίμων από την καθημερινή διατροφή. Αυτό που προτείνουν είναι να καταναλώνονται μόνο χυμοί (είτε φρούτων είτε λαχανικών) και ροφήματα βοτάνων. 

Πολλές φορές οι δίαιτες αποτοξίνωσης, συνδέονται και με κάποιο προϊόν. Δηλαδή, ρόφημα αποτοξίνωσης/ τόνωσης του μεταβολισμού, φυτικά χάπια με βότανα για γρήγορη καύση λίπους κ.α. 

Η κλασική τους υπόσχεση είναι η “εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους” και οι περισσότεροι τη χρησιμοποιούν για αυτό το λόγο.  Άλλες υπόσχονται αύξηση του μεταβολισμού, μείωση τοπικού λίπους και βελτίωση της εικόνας του σώματος. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Μάλιστα, τέτοιες γρήγορες διαίτες είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν μία κακή σχέση με το φαγητό και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να σας βοηθήσουν στην μακροχρόνια απώλεια βάρους. 

Μειώνουν το βάρος οι δίαιτες detox; 

Αν δούμε το θέμα καθαρά πρακτικά ναι, μία δίαιτα detox μπορεί να μειώσει το βάρος γιατί είναι αρκετά μειωμένη σε θερμίδες. Όμως, τα αποτελέσματα που δίνουν είναι καθαρά εικονικά και οπως προαναφέρθηκε δεν δίνουν μακροχρόνια αποτελέσματα. Ουσιαστικά, έχουν αρκετά μειωμένο θερμιδικό έλλειμμα άρα και αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, προσλαμβάνονται λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του βάρους. Όμως, το ενεργειακό ισοζύγιο είναι τόσο μειωμένο (μπορεί να φτάνει και τις 800 θερμίδες/ημέρα) και όταν αυξηθεί η πρόσληψη φαγητού, καθώς δεν είναι εφικτό να ακολουθηθεί τέτοιου είδους πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το βάρος θα αυξηθεί ξανά. 

Αποτοξινώνουν οι δίαιτες detox;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση πίσω από τις δίαιτες detox. Στην πραγματικότητα, ο οργανισμός μπορεί από μόνος του να αποβάλει όποια ουσία δεν έχει χρησιμότητα μέσω της αποτοξίνωσης που κάνει από μόνος του. Αυτό το πετυχαίνει λόγω διαδικασιών που πραγματοποιούνται συνεχώς μέσω διαφόρων οργάνων του σώματος μας. 

Πιο συγκεκριμένα: 

  • Τα νεφρά: Τα νεφρά μπορούν να χαρακτηριστούν ως φίλτρα, τα οποία “διώχνουν” άχρηστες, για τον οργανισμό, ουσίες. 
  • Το συκώτι: Στο συκώτι υπάρχουν κάποια ένζυμα τα οποία διασπούν τυχόν βλαβερές ουσίες για να μπορέσουν να προσπεράσουν τον οργανισμό χρησιμοποιώντας τα νεφρά, τα πνευμόνια καθώς και τα έντερα. 
  • Το έντερο: Συγκεκριμένα το λεπτό έντερο, κάνει κάποιες διαδικασίες μέσω των οποίων επεξεργάζεται τις βλαβερές ουσίες αλλά και τις θρεπτικές και στη συνέχεια, προωθεί τις ουσίες που δεν μπορούν να απορροφηθούν στο παχύ έντερο έτσι ώστε να αποβληθούν. 
  • Το δέρμα: Μέσω του ιδρώτα αλλά και της λιπαρότητας του δέρματος αποβάλλονται οι βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό.
  • Οι πνεύμονες: Ναι ακόμα και οι πνεύμονες αποτοξινώνουν τον οργανισμό, αποβάλοντας αέρια που παράγει ο οργανισμός και δεν τα χρειάζεται. 

Γιατί να αποφύγω μία detox δίαιτα 

Ο αυστηρός περιορισμός κατανάλωσης φαγητού σημαίνει και αρκετά μειωμένη πρόσληψη τροφίμων και πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Αν υπάρξει μείωση βάρους θα προέρχεται από μείωση υγρών και μυών και όχι από λιπώδη ιστό. 

Εκτός από αυτό, εγκυμονούν και άλλοι κίνδυνοι που μπορεί να προκληθούν λόγω μιας detox δίαιτας. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Μειωμένα επίπεδα ενέργειας 
  • Αυξημένα επίπεδα κούρασης 
  • Μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού
  • Πονοκέφαλο και αίσθημα ζάλης  
  • Διάφορα προβλήματα υγείας επειδή δεν είναι εξατομικευμένες και κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες. 

Το κλειδί είναι η ισορροπία 

Είναι αποδεκτό κάποιες μέρες να θέλουμε να μειώσουμε την κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ ή τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Όμως, αν θέλουμε να ενισχύσουμε ή να διατηρήσουμε τα επίπεδα υγείας του οργανισμού μας το κλειδί είναι η ισορροπία. Άρα, ακολουθούμε μία διατροφή η οποία περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το κόκκινο/ λευκό κρέας και το ψάρι. 

Συμπέρασμα 

Οι detox δίαιτες δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και αποτελούν προϊόν μάρκετινγκ. Παρουσιάζονται ως μία φανταστική λύση για αποτοξίνωση του οργανισμού και μείωση βάρους όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αν θεωρείτε πως καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων που μπορεί να είναι βλαβερά για τον οργανισμό σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο έτσι ώστε να δημιουργήσει για εσάς ένα διαιτολόγιο βασισμένο στις δικές σας ανάγκες. 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 90 reviews