Πως να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Πως να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα scaled
4 λεπτά διάβασμα

Η έναρξη της Φθινοπωρινής περιόδου είναι γεγονός και τους νέους στόχους και τα νέα ξεκινήματα που θέτουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ακολουθούν οι έντονες αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. Οι εναλλαγές στη θερμοκρασία και η συχνότερη παρουσία σε κλειστούς χώρους ενισχύουν την εμφάνιση λοιμώξεων. Τόσο το κρυολόγημα, η ίωση, η γρίπη όσο και η Covid- 19 αποτελούν ιογενείς λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού συστήματος. Όσο πιο «ευάλωτος» είναι ο οργανισμός, τόσο πιο εύκολα μπορεί να προσληφθεί από κάποιον ιογενή παράγοντα.

“Πώς λοιπόν μπορούμε να να θωρακίζουμε τον οργανισμό και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέσω της διατροφής;”

 

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα που βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών φυσικής προέλευσης πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα:

  • Φρούτα & λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά και κυρίως βιταμίνη C :

Γκουάβα, γκρέιπφρουτ όπως και όλα τα εσπεριδοειδή (λάιμ, λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι), το δαμάσκηνο Kakadu, το ακτινίδιο, η οικογένεια των μούρων, η κόκκινη πιπεριά, το μπρόκολο, οι φρέσκιες πιπεριές chilly, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Η βιταμίνη C είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και δρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που σχηματίζονται στα κύτταρα του οργανισμού. Ο σημαντικότερος ισχυρισμός είναι ότι ενισχύει και προωθεί τη φυσική δράση/άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος, η βιταμίνη C είναι πιθανό να  μειώσει τη διάρκεια αλλά και την ένταση των συμπτωμάτων κυρίως του ανώτερου αναπνευστικού.

 

  • Τροφές πλούσιες σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση:

Λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, πέστροφα κ.λπ.) και ξηρούς καρπούς (καρύδια, φιστίκια, σουσάμι, λιναρόσπορος κ.λπ.), αυγά και φασόλια σόγιας.

 

  • Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο:

Όστρακα, ρεβίθια, κάσιους, κόκκινο κρέας. Έρευνες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρός μπορεί να μειώσει τη διάρκεια των συμπτωμάτων αλλά και να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού.

 

  • Προβιοτικά:

Γιαούρτι, κεφίρ, ψωμί με προζύμι, κατσικίσιο τυρί, tempeh, miso

Τα προβιοτικά εξασφαλίζουν την υγεία της χλωρίδας του εντέρου που είναι απαραίτητη ώστε όλα τα θρεπτικά στοιχεία να απορροφώνται και να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

  • Τροφές με πιθανή αντιφλεγμονώδη δράση:

Μέλι, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ωμό, σπόροι κακάο, μούρα.

Εντάξτε το σκόρδο και τον κουρκουμά στην καθημερινότητα σας καθώς θεωρούνται τα αντιβιοτικά της φύσης λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

 

  • Ενυδάτωση:

Καθαρό νερό, μη καφεϊνούχα φυσικά αφεψήματα (μέντα, δίκταμο, φασκόμηλο), τσάι του βουνού και πράσινο τσάι σε συνδυασμό με λίγο μέλι. Στην ενυδάτωση του οργανισμού συμβάλλουν επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά όπως και οι σούπες. Το νερό παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και αποβολή τοξικών ουσιών.

 

  • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφών:

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, κόκκινο κρέας και αλκοολούχα ποτα μπορούν να «ρίξουν» την άμυνα του οργανισμού και να ενισχύσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση.

 

  • Διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους:

Οι λιποβαρείς και οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

 

  • Συμπληρώματα διατροφής:

Ενίσχυση του οργανισμού με συμπληρώματα διατροφής, ανάλογα τις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου και μόνο υπό την καθοδήγηση του ειδικού Διαιτολόγου- Διατροφολόγου.

Ο τρόπος ζωής και κατ’ επέκταση η διατροφή, επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα υγείας του οργανισμού. Κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ο τρόπος που θα θωρακίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα διαφέρει και πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα. Ο πιο απλός και συνάμα αποτελεσματικός τρόπος είναι να τρέφεται όσο το δυνατόν περισσότερο με φυσικές τροφές, να ασκείται, να ενυδατώνεται, να κοιμάται τουλάχιστον 6 ώρες και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής.

Extra tip:

Η βιταμίνη C ανήκει στην κατηγορία των υδατοδιαλυτών (σύμπλεγμα Β, C) για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταναλώνονται όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C στην πρωτόγονη μορφή τους, άμεσα και όχι μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα. Πρόκειται ίσως για την πιο ευαίσθητη βιταμίνη τόσο στο νερό όσο και σε εξαιρετικά υψηλές/χαμηλές θερμοκρασίες. Η βιταμίνη C, μετά από 24 ώρες στο ψυγείο χάνει το ¼ της αξίας της, ενώ μετά από 48 ώρες η απώλεια διπλασιάζεται.

Group 85
Είναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!
Κατερίνα Ζορμπά

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews