Διατροφή και ουρολοίμωξη

Διατροφή και ουρολοίμωξη scaled
3' λεπτά διάβασμα

Οι ουρολοιμώξεις είναι λοιμώξεις που εντοπίζονται στο ουροποιητικό σύστημα και προκύπτουν από την εισβολή βακτηρίων, μυκήτων και ιών. Εμφανίζονται και στα δύο φύλα με αρκετά πιο αυξημένη συχνότητα στις γυναίκες κάθε ηλικίας.

Για την ακρίβεια 1 στους 2 ανθρώπους κινδυνεύουν να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ουρολοίμωξη και 1 στις 5 γυναίκες τελικά προσβάλλονται. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τον παθογόνο μικροοργανισμό, τη τρέχουσα κατάσταση του οργανισμού κα. Συνήθως οι γυναίκες αναφέρουν συχνοουρία ή δυσουρία, δύσοσμα κολπικά υγρά, αιματηρά ούρα, πόνο και αίσθηση καψίματος στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της ούρησης.

 

Τα συχνότερα και κυριότερα αίτια ουρολοίμωξης είναι τα εξής:

  • Κακή υγιεινή
  • Αναβολή ούρησης
  • Σεξουαλικές πρακτικές
  • Σακχαρώδης Διαβήτης
  • Καλοκαιρινές συνήθειες (βρεγμένο μαγιό, πισίνα, άμμος)

Η πιο διαδεδομένη θεραπεία κατά των ουρολοιμώξεων είναι η χορήγηση αντιβιοτικών πάντα με την συμβουλή του γιατρού. Τα αντιβιοτικά όμως δεν είναι πάντα η μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης. Υπάρχουν φυσικοί τρόποι που μπορούν να δράσουν και προληπτικά αλλά και θεραπευτικά.

 

“Η διατροφή είναι ένα πολύτιμο μέσο που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ουρολοίμωξης αλλά και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων.”

 

  • ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ:

Επιβάλλεται η αυξημένη κατανάλωση υγρών. Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες που οι απώλειες υγρών είναι περισσότερες λόγω της εφίδρωσης. Αυξάνουμε λοιπόν την αποβολή ούρων μέσω αυξημένης πρόσληψης νερού και φυσικών διουρητικών αφεψημάτων όπως η Λουΐζα, ο Ταραξάκος και η Τσουκνίδα (μέσο όρο 10 ποτήρια υγρών).

 

  • ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ:

Οι μικροοργανισμοί αυτοί εκτός από το γαστρεντερικό σύστημα, βρίσκονται και στο ουροποιητικό και η παρουσία τους εκεί είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς και το προστατεύουν από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας το πιο «δυνατό να πολεμήσει» παθογόνους εισβολείς. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και οι πίκλες.

 

 

  • CRANBERRIES:

Πληθώρα επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνουν τη δραστικότητα τους στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων. Συγκεκριμένα η υψηλή περιεκτικότητα σε προανθοκυανιδίνες και αντιοξειδωτικά έχουν κατατάξει τα cranberries στη κατηγορία των superfoods. Η συνηθέστερη και πιο εύκολα διαθέσιμη βρώσιμη μορφή είναι είτε αποξηραμένα (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) ή σε χυμό.

 

 

  • ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ:

Ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, και περιορισμένο σε επεξεργασμένα τρόφιμα, θωρακίζουμε τον οργανισμό και ενδυναμώνουμε τη φυσική άμυνα που διαθέτει απέναντι σε οποιαδήποτε λοίμωξη.

 

Συνοψίζοντας, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής, ακολουθώντας τα παραπάνω διατροφικά tips σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να προστατεύσουμε το ουροποιητικό σύστημα και το προφυλάξουμε από πιθανές και ανεπιθύμητες ουρολοιμώξεις.

 

Group 85
Είναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!
Κατερίνα Ζορμπά

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews