Οι Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις τροφίμων στον κόσμο

xristoygeniatikes paradoseis trofimwn
5-6' λεπτά διάβασμα
Οι Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις τροφίμων στον κόσμο

Οι Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είναι μέρος των Χριστουγέννων, της πιο αγαπημένης εποχής του χρόνου πλησιάζει! Είτε παραδόσεις που αφορούν τα τρόφιμα είτε παραδόσεις που αφορούν την οικογένεια και τους φίλους μας! Οι χριστογεννιάτικες παραδόσεις τροφίμων ανά τον κόσμο είναι σχετικά γνωστές, ωστόσο υπάρχουν και μερικές που παρόλο δεν τις γνωρίζουν αρκετοί, είναι πολύ ενδιαφέρουσες! 

Χριστουγεννιάτικα παραδόσεις με γλυκά ανά τον κόσμο 

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες 

Φυσικά θα ξεκινήσω με τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων. Από τις αρχές του Δεκέμβρη ξεκινούν να φουρνίζονται τα πρώτα μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Εκτός από την κλασσική συνταγή και των δύο γλυκών, πλέον υπάρχουν και πολλές διαφορετικές εκδοχές τους όπως για παράδειγμα με επικάλυψη σοκολάτας. 

Το μέλι που χρησιμοποιείται στα μελομακάρονα στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν το σύμβολο της καλής ζωής και της γονιμότητας. Έτσι, το συγκεκριμένο γλυκό συνδέθηκε με τις επιθυμίες των ανθρώπων για την νέα χρονιά και γι αυτό φτιάχνεται στο τέλος της, δηλαδή τα Χριστούγεννα. 

Όσον αφορά τους κουραμπιέδες, στην πραγματικότητα προέρχονται από την Τουρκία και η τοπική ονομασία τους “Kurabiye” σημαίνει “kuru” (ξηρό) “biye” (μπισκότο) φτιαγμένο από αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη άχνη. Στο πέρασμα των χρόνων στη συνταγή προστέθηκαν καρύδια, αμύγδαλα και περισσότερη ζάχαρη άχνη και έτσι καταλήξαμε στο σημερινό κουραμπιέ. Λέγεται πως, στην Ελλάδα έφτασαν μαζί με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και συγκεκριμένα από την Σμύρνη. 

 

Διαβάστε επίσης: Μελομακάρονο vs Κουραμπιές

 

Panettone 

Το Panettone είναι παραδοσιακό γλυκό της γειτονικής Ιταλίας και συγκεκριμένα από το Μιλάνο. Είναι ένα κέικ που θυμίζει το δικό μας τσουρέκι, εμπλουτισμένο με αποξηραμένα φρούτα. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι γύρω από την ιστορία του συγκεκριμένου γλυκού. Αρκετοί αποδίδουν την ετυμολογία της λέξης στο “pan de ton” δηλαδή το ψωμί της πολυτελείας, λόγω ενός ρομαντικού νέου Ιταλού ευγενή που έφτιαξε αυτό το ψωμί για να πλησιάσει την κόρη ενός αρτοποιού.

Άλλοι μύθοι θέλουν την λέξη να προέρχεται στην έκφραση “ Pan de Tony” δηλαδή το ψωμί του Τόνυ. Ο Τόνυ ήταν ο παραγιός μίας αριστοκρατικής Ιταλικής οικογένειας ο οποίος έφτιαξε τυχαία αυτό το ψωμί καθώς το χριστουγεννιάτικο κέικ που είχε προετοιμαστεί κάηκε. Σε άλλες περιοχές της Ιταλίας θέλουν το panettone να προέρχεται από μία καλόγρια η οποία ζούσε σε ένα μοναστήρι με οικονομικά προβλήματα. Η Ughetta λοιπόν ήθελε να προετοιμάσει ένα γλυκό για να μπορέσουν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και το ετοίμασε με ότι υλικά τους είχαν απομείνει. Πριν το ψήσει χάραξε έναν σταυρό στο πάνω μέρος του και έτσι μόλις ψήθηκε βγήκε το σχήμα του τρούλου. 

 

Christmas Pudding 

Το αυθεντικό βρετανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας χρονολογείται το 14ο αιώνα στην Μεγάλη Βρετανία, με την αρχική της μορφή να μην θυμίζει καθόλου την σημερινή. Συγκεκριμένα ήταν ένα είδος βρώμης με το όνομα “frumenty” που περιείχε σιτάρι, γάλα, κανέλα και σαφράν και συνήθως το ετοίμαζαν τις ημέρες της νηστείας. Ωστόσο, αρκετές συνταγές συμπεριλάμβαναν κρέας και διάφορα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα και σερβιριζόταν την παραμονή των Χριστουγένννων. Μετά τον 16ο αιώνα, ήταν πιο εύκολο να βρεθούν αποξηραμένα φρούτα και έτσι σιγά σιγά η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα έγινε γλυκιά. Η πουτίγκα δαμάσκηνου έγινε το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων το 1650 και το 1664 προσπάθησε να απαγορευτεί από κάποιους που υποστήριζαν ότι ήταν “αμαρτωλά πλούσια” και “ακατάλληλη για ανθρώπους του Θεού”. Μετά από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 1714 ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’ δοκίμασε την πουτίγκα και επειδή του άρεσε πάρα πολύ την επανέφερε ως το γλυκό των Χριστουγέννων.

 

Tortell de Reis 

Ας δούμε τώρα το χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ισπανίας, το tortell de Reis. Το συγκεκριμένο γλυκό είναι παράδοση να καταναλώνεται την ημέρα των Τριών Μάγων ή αλλιώς στα Θεοφάνια. Συνήθως, έχει γέμιση μαρμελάδα κολοκύθας και χρησιμοποιούνται ξηροί καρποί και γλάσο από ζάχαρη για να διακοσμηθεί. Μέσα στο κέικ κρύβεται ένα φασόλι και η φιγούρα ενός από τους τρεις μάγους. Η Χριστουγεννιάτικη παράδοση συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε όποιον “πέφτει” η φιγούρα, στέφεται Βασιλιάς ενώ όποιος πετυχαίνει το φασόλι, αναγκάζεται να πληρώσει το κέικ του επόμενου χρόνου! 

 

Pavlova 

Ένα από τα πιο γνωστά γλυκά παγκοσμίως. Η pavlova έρχεται από την μακρινή Νέα Ζηλανδία! Ουσιαστικά είναι ένα γλυκό από μαρέγκα, που εξωτερικά είναι τραγανό, το εσωτερικό του είναι μαλακό και συνήθως γαρνίρεται με σαντιγί και φράουλες. Το όνομα της το πήρε από την θρυλική μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα! Ακούγεται λοιπόν πως αυτό το γλυκό φτιάχτηκε σε ένα εστιατόριο στην Νέα Ζηλανδία το 1926 όταν το επισκέφτηκε η Άννα Πάβλοβα αλλά επειδή δεν της άρεσε η σοκολάτα, ο ζαχαροπλάστης έφτιαξε ένα γλυκό με μαρέγκα, σαντιγί και φράουλες. 

 

Buche de Noel 

Noel στα γαλλικά σημαίνει Χριστούγεννα και buche σημαίνει κούτσουρο. Το κούτσουρο ή κορμός των Χριστουγέννων είναι το παραδοσιακό γλυκό της Γαλλίας. Ουσιαστικά, θυμίζει την αρχαία Ευρωπαϊκή παράδοση να καίγεται ένα κομμάτι κούτσουρου στο τζάκι για να σηματοδοτηθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο. Τον 19ο αιώνα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά αυτό το γλυκό και συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα. Η παρασκευή του είναι απλή, καθώς αποτελείται από ένα κομμάτι τυλιγμένο παντεσπάνι που εσωτερικά έχει κρέμα και εξωτερικά επικάλυψη σοκολάτας. 

 

Χριστουγεννιάτικα φαγητά ανά τον κόσμο 

Ζελέ με χοιρινό 

Η αλήθεια είναι πως δεν ακούγεται τόσο ελκυστικό γεύμα, ωστόσο δεν λείπει ποτέ από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ουγγαρία. Το λιπαρό κομμάτι του χοιρινού, για τους Ούγγρους, συμβολίζει την ευημερία και τον πλούτο, σύμφωνα με τη Χριστουγεννιάτικη παράδοση. Μάλιστα είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί πως αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριού καθώς θεωρούν πως αν φάνε ψάρι η τύχη θα “ξεφύγει”. 

 

Ψάρι 

Σε αντίθεση με την Ουγγαρία, σε κάποιες άλλες χώρες όπως στην Κίνα και στην Πολωνία, πιστεύουν πως το ψάρι συμβολίζει την αφθονία καθώς τα ψάρια κολυμπούν σε βαθιά νερά. Έτσι σε πολλές χώρες καταναλώνονται κατά την διάρκεια των γιορτών ώστε ο νέος χρόνος να είναι γεμάτος επιτυχίες, με βάση τις αντίστοιχες Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. 

 

Φακές 

Οι φακές βρίσκονται σε διάφορα τραπέζια ανά τον κόσμο, στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Ο λόγος είναι το σχήμα τους το οποίο θυμίζει νομίσματα και έτσι θεωρείται πως θα γεμίσουν το πορτοφόλι την επόμενη χρονιά. Μαγειρεύονται είτε στιφάδο, είτε μαζί με χοιρινό είτε με ρύζι. 

 

Noodles 

Στην Ασία δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά από το γιορτινό τραπέζι, τα noodles καθώς συμβολίζουν την μακροζωία. Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία, σερβίρεται ένα γεύμα που ονομάζεται “toshikoshi soba” και περιλαμβάνει noodles από φαγόπυρο και ζωμό από daishi, mirin και σόγια. Στην κουλτούρα της Ιαπωνίας τα noodles αυγού με έντονο κίτρινο χρώμα που είναι τηγανητά φέρνουν μακροζωία. 

 

Τηγανητό κοτόπουλο

 Οι περισσότεροι Ιάπωνες δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα καθώς έχουν διαφορετική θρησκεία. Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Ιαπωνία. Έτσι λοιπόν στις Χριστουγεννιάτικες “παραδόσεις” τους, συνηθίζουν να τρώνε τηγανητό κοτόπουλο της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων. Αυτό ξεκίνησε το 1974 όταν το εστιατόριο ξεκίνησε μία χριστουγεννιάτικη καμπάνια και έτσι καθιερώθηκε.  

Πρωτότυπα έθιμα κατά την διάρκεια των εορτών ανά τον κόσμο

Ρόδι

Στην Ελλάδα πολλές οικογένειες, όταν μπαίνει ο καινούριος χρόνος σπάνε ένα ρόδι στην είσοδο του σπιτιού. Το έθιμο ξεκίνησε στην Πελοπόννησο και στις Σέρρες και σιγά σιγά διαδόθηκε σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Το ρόδι λέγεται πως συμβολίζει την καλοτυχία, την αφθονία και την καλή τύχη. Η αρχική παράδοση λέει πως την πρώτη μέρα του χρόνου η οικογένεια πήγαινε στην εκκλησία και ο νοικοκύρης του σπιτιού έπαιρνε μαζί του ένα ρόδι ώστε να “ευλογηθεί” και όταν επέστρεφαν στο σπίτι αυτός ήταν που έπρεπε να χτυπήσει την πόρτα, έτσι ώστε να είναι εκείνος που έκανε το ποδαρικό για την νέα χρονιά, σπάζοντας το ρόδι και έτσι το σπίτι και η οικογένεια θα είχε καλοτυχία και ευημερία. 

 

Σταφύλια 

Στην Ισπανία μόλις αλλάξει ο χρόνος, καταναλώνουν 12 σταφύλια κάτω από το τραπέζι. Ακριβώς τα μεσάνυχτα, ακούγεται ένας βαθύς ήχος από καμπάνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει η κατανάλωση των σταφυλιών. Ωστόσο λένε πως για να έχεις την τύχη όλη την χρονιά πρέπει να φάς και τα 12 σταφύλια μέχρι τον επόμενο χτύπο της καμπάνας. Το συγκεκριμένο έθιμο χρονολογείται περίπου το 1895 αλλά καθιερώθηκε το 1909 και ξεκίνησε επειδή κάποιοι αμπελουργοί έψαχναν να βρουν έναν τρόπο να αυξήσουν τις πωλήσεις σταφυλιών καθώς η σοδειά εκείνο το έτος ήταν πολύ καλή. 

 

Πατάτες 

Εκτός από φρούτα, υπάρχουν παραδόσεις και με λαχανικά. Στην Κολομβία έχουν το έθιμο που ονομάζεται agüeros και αφορά πατάτες. Σε κάθε οικογένεια το κάθε μέλος τοποθετεί κάτω από το κρεβάτι του τρεις πατάτες. Η μία δεν έχει καθόλου φλούδα, η δεύτερη έχει την μισή φλούδα και η τρίτη δεν έχει καθοριστεί καθόλου. Τα μεσάνυχτα λοιπόν, το κάθε μέλος της οικογένειας πιάνει μία πατάτα με κλειστά μάτια. Η τύχη της χρονιάς κρίνεται από την φλούδα της πατάτας. Αν πιάσει την πατάτα με όλη την φλούδα θα έχει μία πολύ καλή χρονιά, αν πιάσει αυτή με την μισή φλούδα μία μέτρια και αν πιάσει αυτή που δεν έχει καθόλου φλούδα θα έχει μία κακή χρονιά. 

 

Μήλα

Στην Τσεχια έχουν το μήλο ως καλοτυχία. Κατά τη διάρκεια των γιορτών, κόβουν ένα μήλο στη μέση και αν στο εσωτερικό τους μοιάζει με σταυρό τότε θεωρείται ότι την νέα χρονιά δεν θα είναι τόσο ευχάριστη. Αν το εσωτερικό του μήλου μοιάζει με αστέρι θεωρείται ότι θα βρουν την χαρά. 

 

Ψωμί 

Στο νησί της Ιρλανδίας το ψωμί έχει την τιμητική του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς! Σε κάποιες περιοχές του νησιού, οι Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις προτρέπουν στο να πετούν φρατζόλες ψωμί στον τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο θεωρείται πως θα κρατήσουν τα κακά πνεύματα έξω από το σπίτι τους και θα φέρουν την τύχη. 

 

Συμπέρασμα: υπάρχουν πολλές και διαφορετικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις 

Κάθε γωνιά του πλανήτη έχει τις δικές του παραδόσεις άλλες πιο απλές άλλες πιο ιδιαίτερες! Αν κάποια παράδοση σας άρεσε μπορείτε να την δοκιμάσετε. Και που ξέρετε μπορεί το 2024 να είναι όντως η χρονιά σας ! 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews