Μελομακάρονο VS Κουραμπιές

melomakarono vs koyrampie
3' λεπτά διάβασμα

Το μελομακάρονο και ο κουραμπιές, αποτελούν σταθερά στοιχεία της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής, ιδίως κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών. Και τα δύο αυτά γλυκά έχουν ρίζες στην ελληνική παράδοση και συνδέονται συχνά με το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Η σύσταση τους 

Οι κουραμπιέδες είναι μικρά μπισκότα από μαλακή ζύμη που φτιάχνονται με βούτυρο, άχνη ζάχαρη, αλεύρι και αμύγδαλα, ενώ αρωματίζονται με πορτοκάλι, κανέλα και γαρύφαλλο. Αφού ψήνονται, καλύπτονται με άχνη ζάχαρη. Αποτελούν ένα διακριτικά γλυκό, με ελαφριά αίσθηση βουτύρου και αρωματικών μπαχαρικών.

Η θρεπτική τους αξία περιλαμβάνει κυρίως τις εξής θρεπτικές ουσίες ανά μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων (ένα μέτριο κουραμπιέ):

  • Θερμίδες: ~150 θερμίδες ανά κουραμπιέ, ανάλογα με τη συνταγή και το μέγεθος.
  • Υδατάνθρακες: ~19 γραμμάρια.
  • Λιπαρά: ~10 γραμμάρια, κυρίως από το βούτυρο ή το λάδι που περιέχουν.
  • Κορεσμένα Λιπαρά: ~2 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: ~1,5 γραμμάρια ανά κουραμπιέ.

Τα μελομακάρονα, από την άλλη πλευρά, είναι γλυκό με βάση το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το μέλι και καρυκεύματα. Μετά το ψήσιμο, τα βουτάμε σε ζεστό μέλι και πασπαλίζονται με ψιλοκομμένα καρύδια. Είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλύκισμα με έντονη γεύση μελιού και αρωματισμένο με κανέλα και γαρύφαλλο. Διατροφικά, τα μελομακάρονα είναι υψηλά σε θερμίδες και ζάχαρη, αλλά παρέχουν κάποια θρεπτική αξία.

Η θρεπτική τους αξία περιλαμβάνει κυρίως τις εξής θρεπτικές ουσίες ανά μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων (ένα μέτριο μελομακάρονο):

  • Θερμίδες: ~110 θερμίδες ανά μελομακάρονο, ανάλογα με τη συνταγή και το μέγεθος.
  • Υδατάνθρακες: ~15 γραμμάρια.
  • Λιπαρά: ~6 γραμμάρια, κυρίως από το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται.
  • Κορεσμένα Λιπαρά: ~0,7 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνες: ~ 1-2 γραμμάρια ανά μεσαίο μελομακάρονο.

Ποιο είναι καλύτερο να καταναλώσω;

Η λέξη “καλύτερο” μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά ανάλογα με τις προτιμήσεις και τα διατροφικά πλεονεκτήματα που κάθε άτομο αναζητά.

Τα μελομακάρονα έχουν μερικά διατροφικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους κουραμπιέδες. Είναι φτιαγμένα με ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που μπορούν να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Επίσης, περιλαμβάνουν μέλι, το οποίο παρέχει φυσικά αντιοξειδωτικά και μπορεί να έχει κάποια θρεπτική αξία. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα μελομακάρονα, όπως και οι κουραμπιέδες, περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και λιπαρών, οπότε η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Η “καλύτερη” επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Ορισμένοι μπορεί να προτιμούν τη γεύση των μελομακάρονων, ενώ άλλοι μπορεί να προτιμούν τη γλυκιά γεύση και την υφή των κουραμπιέδων. Κάνοντας μια επιλογή μεταξύ των δύο, η διατροφική αξία των μελομακάρονων μπορεί να θεωρηθεί πιο υψηλή λόγω του ελαιολάδου και του μελιού που περιέχουν.

Πόσα μπορώ να καταναλώνω την εβδομάδα;

Μπορείς να καταναλώνεις και καθημερινά! Ανάλογα με το στόχο σου και τη προτίμηση σου στη γλυκιά γεύση, μπορείς άνετα να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή. Θα μπορούσες να το καταναλώσεις 1 μελομακάρονο ή κουραμπιέ σαν σνακ το απόγευμα ή ενδιάμεσα στα γεύματα σου. Ακόμη για περισσότερο κορεσμό μπορείς να το καταναλώσεις σαν πρωινό με 1 γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά. Μη ξεχνάς όμως, και τα δύο γλυκά είναι χαμηλά σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να πεινάσεις σύντομα. Σκέψου, πόσο πιο χορταστικό είναι ένα μελομακάρονο σε σχέση με 1 φρυγανιά με 1 κ.γ. φυστικοβούτυρο και 1 μπανάνα; Ή ακόμη ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά; Food for thought!

Εναλλακτικές συνταγές

Η απόφαση να χρησιμοποιηθούν υποκατάστατα της ζάχαρης, όπως η στέβια ή άλλα γλυκαντικά, εξαρτάται από τις διατροφικές σας προτιμήσεις, τις ανάγκες σας και τον τρόπο ζωής σας. 

Εναλλακτικές συνταγές για μελομακάρονα:

  • Χωρίς ζάχαρη: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα ζάχαρης όπως στέβια, ερυθριτόλη, χουρμά, μέλι ή φυσικά γλυκαντικά για να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στα μελομακάρονα.
  • Πιο υγιεινά μελομακάρονα: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης ή αλεύρι αμυγδάλου για μια πιο υγιεινή εκδοχή.
  • Χωρίς γλουτένη: Υπάρχουν εναλλακτικές συνταγές που χρησιμοποιούν αλεύρια χωρίς γλουτένη, όπως αλεύρι από καρύδια ή αμυγδάλους για όσους ακολουθούν δίαιτες χωρίς γλουτένη.
  • Προσθήκη ξηρών καρπών: Μπορείτε να προσθέσετε καρύδια, αμύγδαλα, ή φουντούκια για πλούσια γεύση και περισσότερη θρεπτική αξία.

Εναλλακτικές συνταγές για κουραμπιέδες:

  • Χωρίς ζάχαρη: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα ζάχαρης ή γλυκαντικά όπως στέβια, μέλι, ή ερυθριτόλη για να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στους κουραμπιέδες.
  • Πιο υγιεινοί κουραμπιέδες: Αντικαταστήστε το λιπαρό υλικό (όπως το βούτυρο) με πιο υγιεινά, όπως ελαιόλαδο ή καρύδας, για μια πιο υγιεινή εκδοχή των κουραμπιέδων.
  • Προσθήκη αρωματικών: Προσθέστε αρωματικά όπως πορτοκάλι, λεμόνι ή κανέλα για μια μοναδική γεύση.
  • Χωρίς γλουτένη: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρια χωρίς γλουτένη όπως αλεύρι από καρύδια, αμυγδάλους ή καλαμπόκι για κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη.

Είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι τα γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης ή εναλλακτικά άλευρα, μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά δε σημαίνει ότι έχουν λιγότερες θερμίδες ή λιπαρά! Καταναλώστε λοιπόν τα αγαπημένα σας Χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως εσείς επιθυμείτε αλλά πάντα στα πλαίσια μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής.

Θέλεις να δεις τη δική μας δοκιμασμένη εναλλακτική εκδοχή για μελομακάρονα; Μελομακάρονα με χουρμά! Τι λες να τη δοκιμάσεις φέτος τα Χριστούγεννα;

 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews