6 + 1 λόγοι για να τρώμε αυγά

61 logoi na trome avga scaled
3 λεπτά διάβασμα

Θρεπτική αξία αυγού

Τα αυγά, αποτελούν μία πλούσια τροφή από πολλές απόψεις. Είναι εμπλουτισμένο με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Περιέχει μόλις (κατά μέσο όρο) 70 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνη και 5 γραμμάρια λίπος. 

Η πρωτεΐνη που περιέχει το αυγό, χαρακτηρίζεται υψηλής βιολογικής αξίας, λόγω των αμινοξέων (όπως BCAAs, αργινίνη, κυστεΐνη και μεθειονίνη) και θεωρείται πολύ ανώτερης ποιότητας σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως το κρέας. Πιο συγκεκριμένα, το ασπράδι του, αποτελείται από 45% πρωτεΐνη. 

 Ένα μεγάλο ποσοστό των θερμίδων του αυγού (56%) προέρχονται από λιπαρά όμως, από τα 5 γρ. που λίπους του μόνο το 1,5 γρ. είναι κορεσμένα.

Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά (π.χ σελήνιο) σαν τα λαχανικά και τα φρούτα. Τα αντιοξειδωτικά έχουν αυξημένα οφέλη για τον οργανισμό όπως προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύουν την όραση, μειώνουν τις πιθανότητες δημιουργίας φλεγμονών κ.α

Οφέλη αυγού

  1. Τα αυγά είναι πλούσια σε χολίνη! Η χολίνη, είναι ένα συστατικό το οποίο ενισχύει αρκετά την υγεία του εγκεφάλου. Παρόλο που, ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει αυτή την ουσία, η ποσότητα δεν αρκεί. Οπότε, πρέπει να συμπληρώνεται μέσω της διατροφής. Η χολίνη επίσης, έχει συνδεθεί με την ευτυχία! Πιο συγκεκριμένα, ενισχύει την παραγωγή των ορμονών της ευτυχίας όπως η σεροτονίνη.
  2. Μέσω ερευνών έχει φανεί πως, αν κάποιος επιλέγει να συμπεριλάβει το αυγό στο πρωινό του, θα μειώσει ως και 18% την ημερήσια θερμιδική του πρόσληψη. Άρα κατ επέκταση θα σημειωθεί μείωση βάρους.
  3. Μείωση εμφάνισης διαβήτη. Μία μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φιλανδίας, έδειξε πως, όποιος κατανάλωνε αυγά συστηματικά, έχει τουλάχιστον 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη τύπου ΙΙ. 
  4. Περιέχει τυροσίνη. Το συγκεκριμένο αμινοξύ, έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην ταχύτητα ανταπόκρισης του εγκεφάλου σε καταστάσεις που είναι απαραίτητα τα γρήγορα αντανακλαστικά π.χ η οδήγηση. 
  5. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Πιο συγκεκριμένα, ένα αυγό καλύπτει το 12% των αναγκών σε πρωτεΐνη των αντρών και το 14% των γυναικών.
  6. Προσφέρει αυξημένο αίσθημα κορεσμού σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης άρα θα παραμείνετε περισσότερη ώρα χορτάτοι. 
  7. Συμβαδίζει με τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας! Το αυγό δεν απαιτεί πολύ χρόνο προετοιμασίας και είναι εύκολο στην κατανάλωση, όντας όμως πολύ θρεπτικό. Επίσης αποτελεί μία πολύ καλή λύση για άτομα τα οποία έχουν μειωμένες ικανότητες στη μάσηση και στην κατάποση (παιδιά βρεφικής-νηπιακής ηλικίας και ηλικιωμένοι)

Τελικά το αυγό αυξάνει την χοληστερίνη;

Κάνει να τρώω κάθε μέρα αυγό; Δεν αυξάνει την χοληστερίνη; Δύο ερωτήσεις που συναντάμε πάρα πολύ συχνά. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα αυγά (ειδικά τα ελευθέρας βοσκής) περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και για αυτό το λόγο ονομάζονται και πλήρης τροφή. 

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη τροφή έχει στιγματιστεί για αύξηση της χοληστερίνης. Πρωταρχικές μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα, έχουν δείξει πως μεγάλες δόσεις διατροφικής χοληστερίνης έχουν δημιουργήσει αθηρωματικές πλάκες στην καρδιακή αορτή. Όμως αυτές οι μελέτες, δεν έλαβαν υπόψη τους πολλούς σημαντικούς παράγοντες όπως: τον τρόπο ζωής ή άλλες παράλληλες διατροφικές συνήθειες. [1] 

Το αυγό, εκτός όλων των άλλων συστατικών που περιέχει, έχει και λεκιθίνη. Η λεκιθίνη ουσιαστικά ανήκει στην ομάδα των λιπιδίων και έχει την ιδιότητα του χοληστερινοπροστατευτικού. Άρα, ισορροπεί την ποσότητα της χοληστερίνης που έχει το αυγό (200 mg) και έτσι δεν υπάρχει μεγάλη επίδραση στην συνολική χοληστερίνη στο αίμα. Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο, πως το αυγό έχει μεγάλη περιεκτικότητα HDL χοληστερόλης, δηλαδή την “καλή” χοληστερόλη. Σύμφωνα με το Ελληνικό καθώς και με το Αμερικανικό ίδρυμα καρδιολογίας, η καθημερινή κατανάλωση αυγού δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας.   

Συμπερασματικά

Τα αυγά, είναι ένα τρόφιμο με τεράστια διατροφική αξία και μπορούν να καλύψουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αμινοξέα. Επίσης έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη και μας προσφέρει αυξημένο κορεσμό. Μπορείτε να το καταναλώνετε 7-12 αυγά την εβδομάδα σε διάφορες μορφές. Στην ενότητα των συνταγών μας θα βρείτε, που συμπεριλαμβάνουν ή έχουν ως βασικό συστατικό το αυγό που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν!!! 

Πιο συγκεκριμένα: 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 88 reviews