Καλοκαιρινή σαλάτα κινόα

20 ΛΕΠΤΑ

Εύκολο

1 ΜΕΡΙΔΑ

Η κινόα χαρακτηρίζεται ως ένα “ψευδο-δημητριακό” καθώς έχει όμοια θρεπτική αξία με τα δημητριακά παρόλο που στην ουσία είναι σπόρος. Είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, δεν περιέχει γλουτένη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Σε συνδυασμό με φρέσκα λαχανικά ή σαν συνοδευτικό μπορεί να προσφέρει γεύση και κορεσμό.

No Reviews

Υλικά

Μερίδες
100γρ. κινόα (βρασμένη)
1 ντομάτα
1 αγγούρι
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ή 2 κρεμμύδια φρέσκα
60γρ. φέτα ελαφρύ
2κ.γ. ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λάιμ ή λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρος
Δυόσμος
Διατροφικά στοιχεία
450 Θερμίδες (kcal)
35,6 Υδατάνθρακες (γρ.)
19,8 Πρωτεΐνες (γρ.)
23 Λίπος(γρ.)

Οδηγίες

1.
Βάζουμε την κινόα σε ένα μπολ με νερό για 5 λεπτά και την ξεπλένουμε 2-3 φορές πάρα πολύ καλά και τη σουρώνουμε καλά μετά από κάθε ξέπλυμα.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
2.
Την βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό. Υπάρχουν 2 τρόποι να την μαγειρέψουμε. Ο ένας τρόπος είναι να βάλουμε 1 λίτρο νερό και να την αφαιρέσουμε στα 15-20 λεπτά. Ο άλλος τρόπος είναι να προσθέσουμε νερό βάσει της ποσότητας που θα μαγειρέψουμε με αναλογία 1:2. Για 1 κούπα κινόα προσθέτουμε 2 κούπες νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουμε λίγο αλάτι και σιγοβράζουμε και ανακατεύουμε ανά τακτά διαστήματα.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
3.
Όσο βράζει η κινόα κόβουμε όλα τα λαχανικά. Προτιμήστε να ψιλοκόψετε τα λαχανικά σε μικρά κυβάκια. Μπορείτε να προσθέσετε όσα λαχανικά θέλετε βάσει την εποχικότητα και των προτιμήσεων σας.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
4.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μπολ και την φέτα ελαφρύ.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
5.
Αφού έχει βράσει η κινόα την σουρώνουμε την τοποθετούμε στο μπολ με τα λαχανικά και την φέτα. Καλό θα ήταν να την αφήσουμε να κρυώσει για να μην είναι ζεστή η σαλάτα μας. Εξαρτάται από το χρόνο που έχουμε στη διάθεση μας.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
6.
Προσθέτουμε το χυμό από λάιμ ή λεμόνι, το ελαιόλαδο, κόλιανδρο, πιπέρι και φύλλα δυόσμου. Αν χρειαστεί διορθώνουμε λίγο με αλάτι.
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο
7.
Η σαλάτα μας είναι έτοιμη!
Επισήμανση ως ολοκληρωμένο

Σημειώσεις

Η κινόα περιέχει μια ουσία, την σαπωνίνη, που μπορεί να κάνει τη γεύση της πικρή. Για αυτό το λόγο θέλει καλό ξέπλυμα πριν την βράσουμε.
Δοκιμάστε την πολύχρωμη κινόα, την κόκκινη ή μαύρη καθώς είναι ιδανικές για κρύα πιάτα, όπως σαλάτες.
Δοκιμάστε την πολύχρωμη κινόα, την κόκκινη ή μαύρη καθώς είναι ιδανικές για κρύα πιάτα, όπως σαλάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 87 reviews

img for alt divΕίναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!Κατερίνα Ζορμπά