Πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση πρωινού;

πρωινό scaled
4 λεπτά διάβασμα

Ανέκαθεν υπήρχε η άποψη ότι πρέπει να καταναλώνουμε πρωινό, ότι είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και ότι για να χάσουμε βάρος είναι υποχρεωτικό. 

Πόσο ισχύει όμως αυτό τελικά; Υπάρχει κάποια επιστημονική βάση πίσω από αυτούς τους ισχυρισμούς;

Οι περισσότερες μελέτες του παρελθόντος δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν και καλύτερο σωματικό βάρος. Από την άλλη, έρευνες δείχνουν επίσης ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος δεν οδηγεί σε παχυσαρκία. Επίσης υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι η παράλειψη του μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση τροφών και σε επιλογές εύκολες, γρήγορες και λιγότερο υγιεινές λόγω αυξημένης όρεξης. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι η αύξηση βάρους είναι πολυπαραγοντική και δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στο εάν καταναλώνουμε πρωινό ή όχι.

Πρόσφατες έρευνες συνέκριναν ανθρώπους που κατανάλωναν συστηματικά πρωινό γεύμα με εκείνους που το παρέλειπαν. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι παρότι οι πρώτοι μέσα στην ημέρα κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από όσους δεν έτρωγαν πρωινό, είχαν καλύτερο σωματικό βάρος. Αυτό πιθανόν οφείλεται στην λεγόμενη «χρονοδιατροφή», κάτι που απασχολεί αρκετά την επιστημονική κοινότητα το τελευταίο διάστημα και σχετίζεται με τους κιρκάδιους ρυθμούς μας. Το πότε δηλαδή το σώμα, μεταβολίζει καλύτερα την τροφή βάσει των βιολογικών ρυθμών του ανθρώπινου οργανισμού οι οποίοι σχετίζονται με το ηλιακό φως, την περιστροφή της γης, την θερμοκρασία και γενικότερα τους εξωγενής περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η χρονοδιατροφή μας βοηθάει να καταλάβουμε ποια ώρα της ημέρας μεταβολίζεται καλύτερα η τροφή

Βάσει λοιπόν της «χρονοβιολογίας», ιδανικά, θα πρέπει να έχουμε καταναλώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των θερμίδων μέσα στο πρώτο μισό της ημέρας και το βραδινό να είναι κάτι πιο ελαφρύ. Όσο περνάει η μέρα και δύει ο ήλιος, η εναπόθεση λίπους γίνεται πιο εύκολα.  Έτσι μπορεί να ερμηνευτεί και το γεγονός ότι άνθρωποι που ενώ δεν κάνουν γεύματα μέσα στην ημέρα, παραλείπουν το πρωινό και καταναλώνουν τροφή μόνο το βράδυ τείνουν να έχουν αυξημένο βάρος παρότι οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες τους μπορεί να είναι και λιγότερες.

Η αγγλική ετυμολογία της λέξης πρωινό: “breakfast”, σημαίνει διακοπή (break) νηστείας (fast). Τη νηστεία ακολουθεί πάντα κάποιο γεύμα και ειδικά το πρωί οργανισμός είναι αφυδατωμένος και χρειάζεται νέες πηγές ενέργειας ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην γρήγορη και δύσκολη καθημερινότητα. Ένα ισορροπημένο πρωινό πέρα από ενέργεια, προσφέρει κορεσμό και κατ΄ επέκταση μειωμένες πιθανότητες για τσιμπολόγημα μέσα στην ημέρα. Από την άλλη, το τί θα επιλέξουμε για πρωινό είναι πολύ σημαντικό. Δεν αρκεί απλά να καταναλώσουμε κάτι απλά για να καλύψουμε το συγκεκριμένο γεύμα.

Οι περισσότερες θερμίδες θα πρέπει να έχουν καταναλωθεί στο πρώτο μισό της ημέρας ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη ενέργεια για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. 

Ποια είναι η σύσταση ενός ιδανικού πρωινού;

Ένα ιδανικό πρωινό θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά: πρωτεΐνη (αυγό, γιαούρτι, τυρί soya), καλά λιπαρά (αβοκάντο, άλλειμα ξηρών καρπών, σπόρους), υδατάνθρακες (ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα).

Ας δούμε κάποιες προτάσεις πρωινού:

Τελικά να τρώω πρωινό;

Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα εάν τελικά το πρωινό είναι σημαντικό γεύμα, είναι ΝΑΙ! Το βασικότερο όμως είναι, να εξατομικεύεται το εκάστοτε πρόγραμμα διατροφής και να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου. Με βασικό στόχο να υιοθετηθούν εφ΄ όρου ζωής όσο το δυνατόν περισσότερες σωστές διατροφικές συνήθειες, που θα βοηθήσουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και κατ΄ επέκταση σε υψηλότερα επίπεδα υγείας.

Group 85
Είναι στο χέρι σου να τα καταφέρεις!
Κατερίνα Ζορμπά

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews