Παράλειψη γεύματος: Τι συμβαίνει στο σώμα;

paraleipsi gevmatos ti simvainei sto soma
5 λεπτά διάβασμα

Παράλειψη γεύματος: Τι συμβαίνει στο σώμα; 

Η παράλειψη γεύματος είναι μια πρακτική που πολλοί υιοθετούν είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε για λόγους δίαιτας. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της στο σώμα είναι συχνά πιο περίπλοκες από ότι φαίνονται με την πρώτη ματιά. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας όταν παραλείπουμε ένα γεύμα, πώς επηρεάζεται ο μεταβολισμός μας και ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες για την υγεία μας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παραλείπετε γεύματα;

  • Άγχος

Η παράλειψη ενός γεύματος ή η παρατεταμένη αποχή από το φαγητό μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική σας υγεία. Μια μελέτη του 2018, ανέδειξε ότι η μη κατανάλωση πρωινού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης στους εφήβους, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν τακτικά πρωινό. Όταν το σώμα μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τροφή, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, προκαλώντας την παραγωγή κορτιζόλης, σύμφωνα με την Ενδοκρινολογική Εταιρεία. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως η «ορμόνη του στρες», απελευθερώνεται για να ρυθμίσει αυτή την πτώση, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια αντίδραση στρες στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε συναισθήματα άγχους ή κατάθλιψης, αλλά και σε κυκλοθυμική, ευερέθιστη ή μπερδεμένη διάθεση [1]. 

  • Λαχτάρα για φαγητό

Μία από τις συνέπειες του χαμηλού σακχάρου στο αίμα και της αγνόησης της πείνας και πληρότητας θα μπορούσαν να είναι μερικές σοβαρές λιγούρες, ειδικά για απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη. Και τα δύο αυτά σας δίνουν γρήγορες, σύντομες εκρήξεις ενέργειας. Δύο συνέπειες της παράλειψης γευμάτων που υποστηρίζονται από την έρευνα είναι οι επίμονες, παρεμβατικές σκέψεις για το φαγητό και η απώλεια ελέγχου για την κατανάλωση του επόμενου γεύματος. Αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειές σας να χάσετε βάρος παραλείποντας γεύματα ή αγνοώντας τα σημάδια πείνας θα μπορούσαν πραγματικά να γυρίσουν “μπούμερανγκ” και να οδηγήσουν σε ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση φαγητού. Η παράλειψη γευμάτων σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022, υπάρχουν πολλές μελέτες που συνδέουν την παράλειψη γευμάτων – ιδίως πρωινού – και την ακανόνιστη κατανάλωση τροφής με πολλές αρνητικές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου [2].

  • Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις για διάφορους λόγους. Πρώτον, η παράλειψη ενός γεύματος σημαίνει επίσης ότι χάνετε την ευκαιρία να θρέψετε το σώμα σας με τα δεκάδες απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει, σύμφωνα με μελέτη του 2021 στα Πρακτικά της Εταιρείας Διατροφής σχετικά με την παράλειψη του πρωινού [3]. Επιπλέον, το να καταναλώσετε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό σας κάνει να αισθάνεστε ένα αίσθημα κορεσμού και πληρότητας για μια στιγμή, αλλά αυτά τα τρόφιμα στερούνται την ουσία που απαιτείται για να θρέψουν το σώμα σας σε βαθύτερο επίπεδο. Ενώ οι υδατάνθρακες αποτελούν ουσιαστικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην κατανάλωση υδατανθράκων όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, όσπρια και γαλακτοκομικά προϊόντα έναντι εναλλακτικών όπως μπισκότα, κράκερ και τσιπς, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. 

  • Ακανόνιστη πέψη

Η παράλειψη γευμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε ναυτία όσο και σε διάρροια και θα μπορούσατε ακόμη και να γίνετε δυσκοίλιοι. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, παρόμοια με όταν αισθάνεστε ανήσυχοι, η αντίδραση στο στρες που απελευθερώνεται από το σώμα όταν διανύετε μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων μπορεί να ενοχλήσει το πεπτικό σύστημα και να κάνει τα ταξίδια σας στο μπάνιο απρόβλεπτα. Και αν είστε σε έναν φαύλο κύκλο παράλειψης ενός γεύματος και στη συνέχεια ευκαιριακής άμετρης κατανάλωσης, αυτό θα εμποδίσει περαιτέρω την πέψη σας [4]. Το σώμα σας γνωρίζει ακριβώς πόσο μπορεί να αντέξει και ακούγοντας αυτά τα σημάδια πείνας και πληρότητας, μαζί με την κατανάλωση φυτικών τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και την κατανάλωση άφθονου νερού, θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις σωστές πεπτικές συνήθειες. 

  • Αυξημένος κίνδυνος διατροφικής διαταραχής

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στο περιοδικό Eating and Weight Disorders, η δίαιτα και η παράλειψη γευμάτων σχετίζονται στενά με την ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής. Η παράλειψη ενός γεύματος για να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες, είτε από ενοχή για κάτι που φάγατε νωρίτερα είτε επειδή το φαγητό γύρω σας δεν είναι «αρκετά υγιεινό», δεν είναι μόνο ανθυγιεινό για τον εγκέφαλό σας, αλλά και για τη νοοτροπία και το σώμα σας. Και τελικά, αυτό θα μπορούσε να γίνει απειλητικό για τη ζωή [5].

  • Μειωμένη απόλαυση φαγητού

Ας μην ξεχνάμε πως η απόλαυση είναι ένα σημαντικό μέρος του φαγητού.  Η ενσυνείδητη διατροφή ενθαρρύνει τη χρήση όλων των αισθήσεών σας για να απολαύσετε το φαγητό σας. Αντί να τρώτε το μεσημεριανό σας στο γραφείο σας ενώ βρίσκεστε στη μέση ενός έργου, αφήστε στην άκρη τους περισπασμούς και απλά επικεντρωθείτε στην απόλαυση του φαγητού που τρώτε και της ενέργειας που παρέχει. Η ενσυνείδητη διατροφή περιλαμβάνει το να ακούτε τα σήματα πείνας και πληρότητας, να μην περιορίζετε τα τρόφιμα ή τις ομάδες τροφίμων, να απολαμβάνετε το φαγητό και να υπολογίζετε ποια τρόφιμα λειτουργούν καλύτερα με το σώμα σας με βάση τις προτιμήσεις τροφίμων και πώς το φαγητό σας κάνει να αισθάνεστε όπως πώς επηρεάζει την ενέργεια και την πέψη σας.

  • Χαμηλά ποσοστά ενέργειας

Όχι μόνο η παράλειψη ενός γεύματος σημαίνει λιγότερα καύσιμα για τον εγκέφαλό σας, αλλά και λιγότερες θερμίδες για να τρέξει το σώμα σας. Επιπλέον δεν πρέπει να στοχεύετε στην καύση θερμίδων μέσω της άσκησης εάν έχετε παραλείψει ένα γεύμα, καθώς αφήνει ακόμη λιγότερες για να καταναλώσει ο εγκέφαλός σας. 

Είναι κακό το να παραλείπετε γεύματα για το στομάχι σας;

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο στομάχι σας, ιδιαίτερα αν γίνεται συστηματικά. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σας:

  1. Ερεθισμός του στομάχου: Όταν παραλείπετε γεύματα, το στομάχι συνεχίζει να παράγει γαστρικά υγρά, όπως υδροχλωρικό οξύ, που είναι απαραίτητα για την πέψη. Χωρίς τροφή να διασπαστεί, αυτά τα οξέα μπορεί να ερεθίσουν το τοίχωμα του στομάχου, οδηγώντας σε δυσφορία ή ακόμα και σε γαστρίτιδα μακροπρόθεσμα.
  2. Δυσπεψία και φούσκωμα: Όταν μένετε για πολλές ώρες χωρίς φαγητό, το στομάχι μπορεί να αντιδράσει με ακανόνιστες συσπάσεις, προκαλώντας αίσθημα δυσπεψίας ή φούσκωμα όταν τελικά φάτε.
  3. Πεπτικές διαταραχές: Η κανονική κατανάλωση τροφής βοηθά στην προώθηση της τροφής μέσω του πεπτικού συστήματος. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του πεπτικού συστήματος, καθιστώντας πιο δύσκολη την πέψη της τροφής όταν τελικά φάτε, και μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή άλλες πεπτικές διαταραχές.
  4. Αίσθημα πόνου ή ναυτίας: Η παρατεταμένη αποχή από το φαγητό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στομάχι ή αίσθημα ναυτίας, καθώς το στομάχι είναι άδειο και συνεχίζει να παράγει γαστρικά υγρά.

Μπορώ να χάσω λίπος από την κοιλιά παραλείποντας γεύματα;

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή απώλεια βάρους, αλλά δεν είναι ένας αποτελεσματικός ή υγιής τρόπος για να χάσετε λίπος από την κοιλιά μακροπρόθεσμα. Για αποτελεσματική και υγιή απώλεια λίπους από την κοιλιά, είναι προτιμότερο να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με ελεγχόμενες θερμίδες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση. Η τακτική κατανάλωση μικρών, θρεπτικών γευμάτων σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη πιο σταθερής απώλειας λίπους.

Τι θα συμβεί αν τρώτε μόνο ένα γεύμα την ημέρα;

Η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα μπορεί να έχει μερικά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους και η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, αλλά πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Είναι σημαντικό το ένα γεύμα να είναι πλήρες και θρεπτικό, περιλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες ομάδες τροφίμων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα) για να εξασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν είναι κατάλληλη για όλους και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, ειδικά αν γίνεται χωρίς τη συμβουλή επαγγελματία υγείας. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες και να σκεφτείτε μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή.

Συμπερασματικά

Συνοψίζοντας, η παράλειψη γεύματος μπορεί να φαίνεται ως ένας εύκολος τρόπος για τον έλεγχο του βάρους ή τη μείωση των θερμίδων, αλλά οι επιπτώσεις της στο σώμα είναι πολυδιάστατες και συχνά επιζήμιες. Από την επιβράδυνση του μεταβολισμού και την απώλεια ενέργειας, μέχρι την αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης και τις δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα, παραμένει η πιο ασφαλής και αποτελεσματική προσέγγιση για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σχεδιάσετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 93 reviews