Συνένζυμο Q10: τι είναι και πως βοηθάει στην απώλεια βάρους

Sinenzymo Q10
3 λεπτά διάβασμα

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10), γνωστό και ως ουμπικινόνη, είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος και παίζει ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Παράγεται από το οργανισμό μας φυσιολογικά, ωστόσο η παραγωγή του μειώνεται με την πάροδο των ετών και όταν εμφανίζονται ορισμένες ασθένειες. Πρόσφατα, η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην πιθανή επίδραση του CoQ10 στην απώλεια βάρους. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα βρεις το αν και πως μπορεί να συνεισφέρει το συνένζυμο Q10 στην απώλεια βάρους, αλλά και ποια άλλα πιθανά οφέλη έχει στην υγεία.

Βασικές λειτουργίες του Συνενζύμου Q10

Το CoQ10 βρίσκεται κυρίως στα μιτοχόνδρια, και συμμετέχει στο τελικό στάδιο καύσης των θρεπτικών συστατικών. Τα μιτοχόνδρια αποτελούν το εργοστάσιο ενέργειας του οργανισμού. Άρα η συνεισφορά του CoQ10 στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού είναι κομβική. Πέρα όμως από αυτό, το CoQ10 δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες.

Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κρέας, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί. Η πρόσληψη του όμως από τέτοιες πηγές δεν είναι αρκετή για να αυξηθεί η ποσότητα του στον οργανισμό σημαντικά, γι αυτό και μελετάται η συμπληρωματική χορήγηση αυτού.

Συνένζυμο Q10 και απώλεια βάρους

Ο βασικός ρόλος του συνένζυμου  Q10 στη λειτουργία του μεταβολισμού, μπορεί να υποδεικνύει και έναν ρόλο ευεργετικό ως προς την απώλεια βάρους. Παρόλο που μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ενίσχυση του μεταβολισμού του λίπους, στον άνθρωπο δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. Παρόλο που η συμμετοχή του CoQ10 στις μεταβολικές αντιδράσεις είναι δεδομένη, τελικά αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί σε απτή απώλεια βάρους. Αυτό πιθανόν συμβαίνει γιατί, ο βασικός παράγοντας για απώλεια βάρους είναι το θερμιδικό έλλειμμα. Επομένως, παρά τις υποσχόμενες επιδράσεις όσον αφορά τη ρύθμιση του βάρους, το συνένζυμο Q10 δεν φαίνεται να συνεισφέρει στην απώλεια βάρους. 

Οφέλη του συνενζύμου Q10 στην υγεία

Το CoQ10 παρόλο που δεν μειώνει το σωματικό βάρος, φαίνεται να εμφανίζει άλλα οφέλη στην υγεία συγκεκριμένα:

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία: η πρόσληψη του CoQ10 μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς, φαίνεται να μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της υγείας των αγγείων, στη πρόληψη καρδιακών παθήσεων και στην υποστήριξη ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια. 
  • Υγεία του Εγκεφάλου: το CoQ10 φαίνεται να συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και να περιορίζει την έκπτωση της νοητικής λειτουργίας που σχετίζεται με την ηλικία. Επιπλέον φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση ορισμένων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος του Parkinson, όπου φαίνεται να βελτιώνεται η κινητική λειτουργία και να μειώνονται τα συμπτώματα.
  • Ανοσοποιητικό Σύστημα: Το CoQ10 μπορεί να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ασθένειες κυρίως λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης, ενισχύοντας τις άμυνες του οργανισμού. 
  • Δερματική Υγεία: Το CoQ10 φαίνεται να προστατεύει το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης.

Ασφάλεια και Δοσολογία

Η συμπλήρωση με CoQ10 θεωρείται γενικά ασφαλής, με τις συνιστώμενες δόσεις να κυμαίνονται από 30 έως 200 mg την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου και τις ιατρικές συστάσεις. Οι παρενέργειες είναι σπάνιες και συνήθως ήπιες, περιλαμβάνοντας γαστρεντερικές διαταραχές και πονοκεφάλους. Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση CoQ10 πρέπει να γίνεται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη ενός γιατρού ή/και διαιτολόγου

Συμπεράσματα

Η χορήγηση του συνενζύμου Q10 δεν φαίνεται να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Όμως το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό φαίνεται να εμφανίζει αρκετά οφέλη για την υγεία, όπως η προαγωγή της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η καλή υγεία του εγκεφάλου, η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η δερματική υγεία. Αν για καποιο λογο σκέφτεστε τη συμπληρωματική χορήγηση του συνενζύμου Q10 μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα. 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 90 reviews