Τροφές με αρνητικές θερμίδες

trofes me arnitikes thermides 1
4 λεπτά διάβασμα

Τροφές με αρνητικές θερμίδες. Μύθος ή αλήθεια;

Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες υποστηρίζεται ότι είναι τροφές, για τις οποίες απαιτείται μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων από τον οργανισμό για την πέψη τους, από τις θερμίδες που οι τροφές αποδίδουν στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να θεωρείται ότι η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από τον οργανισμό. Δεδομένου αυτών, η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει σε θερμιδικό έλλειμμα, επομένως σε απώλεια βάρους. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; 

Πως τα τρόφιμα αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού; 

Όταν καταναλώνεται ένα γεύμα, ο οργανισμός μας πρέπει να προβεί στη διαδικασία πέψης της τροφής, ώστε να λάβει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η διαδικασία της πέψης απαιτεί καύση θερμίδων για να πραγματοποιηθεί. Η ενεργειακή αυτή κατανάλωση του οργανισμού ονομάζεται τροφογενής θερμογένεση. Επομένως, η κατανάλωση φαγητού συμβάλλει κατά ένα μικρό μέρος στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού. Αυτή η ενεργειακή κατανάλωση είναι σχετικά μικρή, δηλαδή αποτελεί το 10% της ημερήσιας ενεργειακής κατανάλωσης. 

Επιπλέον, καταναλώνεται ένα ποσό θερμίδων από τον οργανισμό για το μάσημα των τροφών. Όμως και αυτό φαίνεται να είναι μικρό. Για παράδειγμα, το μάσημα τσίχλας αυξάνει την καύση θερμίδων του οργανισμού κατά 11 θερμίδες την ώρα. Η αύξηση αυτή της ενεργειακή κατανάλωση είναι πολύ μικρή, δεδομένου ότι απαιτείται θερμιδικό έλλειμμα, 300-500 θερμίδων τη μέρα για απώλεια βάρους. 

Ποια υποστηρίζεται ότι είναι τα τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες;

Τα τρόφιμα τα οποία υποστηρίζεται ότι έχουν αρνητικές θερμίδες είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν λίγες θερμίδες, και έτσι πιστεύεται ότι μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο που αναλύθηκε παραπάνω. Μερικά από τα τρόφιμα είναι τα εξής:

 • Καρότα
 • Σέλερι
 • Μαρούλι
 • Μπρόκολο
 • Ντομάτες
 • Γκρειπφρουτ
 • Αγγούρια
 • Καρπούζι
 • Μήλα
 • Κουνουπίδι
 • Μούρα 
 • Σπανάκι

Επίσης το κρύο νερό, το οποίο φυσιολογικά έχει 0 θερμίδες, θα μπορούσε να είναι ένα από τα τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες. Αυτό γιατί ο οργανισμός χρειάζεται να καταναλώσει ενέργεια για να το μειώσει τη θερμοκρασία του σε αυτή του ανθρώπινου οργανισμού. 

Τροφές με αρνητικές θερμίδες: ΜΥΘΟΣ 

Όντως η κατανάλωση των παραπάνω τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της κατανάλωσης θερμίδων από τον οργανισμό. Όμως αυτή στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δε ξεπερνά σε θερμίδες, τις αντίστοιχες που προσλαμβάνονται από το τρόφιμο. Ακόμη όμως και να τις ξεπερνούσε, αυτή η αύξηση θα ήταν τόσο μικρή, που δεν θα μπορούσε να συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Επομένως, δεν υπάρχουν τροφές με αρνητικές θερμίδες. 

Υπάρχει τρόπος να αυξήσω την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού; 

Η ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού, ή πιο απλά ο μεταβολισμός μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Συγκεκριμένα, η ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού περιλαμβάνει τον βασικό μεταβολισμό, δηλαδή την απαραίτητη ενέργεια για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, την τροφογενή θερμογένεση και την ενεργειακή κατανάλωση λόγω φυσικής δραστηριότητας/άσκησης. Ο βασικός μεταβολισμός εξαρτάται από παράγοντες που είναι αμετάβλητοι όπως είναι η ηλικία, το φύλο κ.α. Εξαρτάται όμως και από την σύσταση σώματος και συγκεκριμένα το ποσοστό μυϊκής μάζας στον οργανισμό. Έτσι η αύξηση μυϊκής μάζας μέσω άσκησης με αντιστάσεις μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού. Εκτός από αυτό, μια ενεργή καθημερινότητα, με περιορισμένο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες, συμβάλλει επιπλέον στην ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού. 

Γιατί δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τις θερμίδες;

Οι θερμίδες αποτελούν την ενέργεια την οποία μας προσφέρει το τρόφιμο όταν το καταναλώνουμε. Η ενέργεια από τις τροφές είναι πολύ σημαντική για την πραγματοποίηση των καθημερινών ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού και όχι μόνο. Πέρα από αυτό, τα τρόφιμα περιέχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι εξίσου απαραίτητα για τον οργανισμό καθημερινά, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. 

Όλα τα τρόφιμα που αναγράφονται παραπάνω τελικά δεν αποτελούν τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες, παρόλα αυτά περιέχουν πολύ χρήσιμα θρεπτικά συστατικά. Γι αυτό πρέπει να ενθαρρύνεται η κατανάλωση τους, πάραυτα. 

Όσον αφορά την απώλεια βάρους, παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες βασικές συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το βάρος σας:

 • Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά, για την παροχή των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, αλλά και φυτικών ινών  
 • Προτίμηση ολικής άλεσης προϊόντων, τα οποία θα σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα λευκά προϊόντα
 • Μικρά και συχνά γεύματα, σύμφωνα με το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού 
 • Επαρκής πρόσληψη νερού: 2-2,5 λίτρα για τις γυναίκες 3-3,5 λίτρα για τους άνδρες 
 • Αποφυγή της κατανάλωσης ενεργειακά πυκνών τροφίμων, όπως junk food, γλυκά, σφολιατοειδή κ.α.

Συμπερασματικά 

Τα τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες δεν υφίσταται και δεν μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του βάρους. Σημαντικό όμως είναι να μην στεκόμαστε μονάχα στις θερμίδες ενός τρόφιμου, καθώς κάθε τρόφιμο περιέχει κι άλλα θρεπτικά συστατικά πολύ σημαντικά για τον οργανισμό του καθενός. Εστιάστε λοιπόν στην κατανάλωση θρεπτικών τροφίμων, αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα και προσπαθήστε να κάνετε άσκηση με αντιστάσεις τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, ώστε μακροπρόθεσμα να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας. Έτσι θα είναι εφικτή η επιθυμητή απώλεια βάρους.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 92 reviews