Κυτταρίτιδα: Πως να την καταπολεμήσω

pos na antimetopisw tin kyttaritida
1 min λεπτά διάβασμα

Οι περισσότερες γυναίκες, αναζητούν το τρόπο για να βάλουν τέλος στην κυτταρίτιδα. Ειδικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, η ερώτηση αυτή, ακούγεται όλο και πιο συχνά. Τελικά υπάρχει τρόπος; 

Τι είναι η κυτταρίτιδα; 

Η κυτταρίτιδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς των γυναικών. Για να μπορέσεις να την καταπολεμήσεις όμως, θα πρέπει να γνωρίζεις τι είναι. 

Το δέρμα αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα ουσιαστικά είναι, η συσσώρευση νερού καθώς και λιπώδους ιστού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Οι γυναίκες, έχουν πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου συγκριτικά με τους άνδρες. Γι αυτό το λόγο, είναι πιο συχνό φαινόμενο να εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι επίσης γνωστή ώς “φλοιός πορτοκαλιού” λόγω της όψης της. 

Ποια είναι τα είδη της κυτταρίτιδας;

Η πιο σύνηθες μορφή της κυτταρίτιδας είναι ο φλοιός πορτοκαλιού. Ωστόσο, διαχωρίζεται σε τρία είδη αναλόγως με το μέγεθος του προβλήματος. Το πρώτο είναι η “ χαλαρή” η οποία εμφανίζεται μόνο όταν πιέζουμε ένα συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Το δεύτερο είναι η “οιδηματώδη” όπου εμφανίζεται όταν το άτομο είναι όρθιο και το τρίτο είναι η “συμπαγή” όπου είναι εμφανής είτε αν το άτομο είναι όρθιο είτε αν είναι καθιστό. 

Γιατί έχω κυτταρίτιδα;

Η αλήθεια είναι πως η εμφάνιση της κυτταρίτιδας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι πιο βασικοί παράγοντες είναι η αυξημένη συσσώρευση λιπώδους ιστού, η μειωμένη κυκλοφορία του αίματος καθώς και η αλλοιώσεις στο κολλαγόνο του δέρματος. 

Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι: 

  • Γενετικοί (κληρονομικότητα) 
  • Ορμονολογικές διαταραχές 
  • Μειωμένη σωματική δραστηριότητα 
  • Καθιστική ζωή 
  • Κακές διατροφικές συνήθειες 
  • Κάπνισμα 
  • Αυξημένος δείκτης μάζας σώματος 
  • Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών 
  • Αφυδάτωση

Σε ποια σημεία του σώματος εμφανίζεται η κυτταρίτιδα;

Αρχικά είναι άξιο αναφοράς πως, η κυτταρίτιδα εμφανίζεται ανεξαρτήτως βάρους. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω είναι πολυπαραγοντική. Ωστόσο, το αυξημένο ποσοστό τοπικού λίπους “ενθαρρύνει” την εμφάνισή της. Τα πιο σύνηθες σημεία που εμφανίζεται είναι οι γλουτοί και οι μηροί. Τα επόμενα σημεία είναι, η κοιλιακή χώρα, οι γάμπες καθώς και τα μπράτσα. 

Όταν χάσω βάρος θα εξαφανιστεί; 

Η μείωση του βάρους θεωρείται συχνά ένας καλός τρόπος για να μειωθεί και η κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα είναι μία κατάσταση η οποία συνδέεται με την δομή του ιστού του δέρματος, άρα η μείωση του βάρους μπορεί να οδηγήσει την μείωσή της, μπορεί όμως και όχι. Μάλιστα, όταν υπάρξει απώλεια βάρους, μπορεί να υπάρξει και χαλάρωση του δέρματος και αυτό κατ επέκταση, θα κάνει την κυτταρίτιδα πιο αισθητή. Παρόλο που το αυξημένο λίπος “ενθαρρύνει” την εμφάνιση της δεν είναι και άμεση αιτία της. 

Πως μπορώ να καταπολεμήσω την κυτταρίτιδα;

Το μυστικό κρύβεται στον σωστό συνδυασμό. Άρα πρέπει να ακολουθήσεις διάφορες οδηγίες και πιθανό να πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές στις καθημερινές σου συνήθειες. 

Επαρκής ενυδάτωση 

Για ακόμα μία φορά, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού έχει αρκετά σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία υγρών για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι 2-4 λίτρα. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε πως, η ενυδάτωση του οργανισμού δεν προέρχεται μόνο από το νερό.  Επαρκή ενυδάτωση θα σου προσφέρουν τα φρούτα ή τα λαχανικά, οι φυσικοί χυμοί και οι σούπες. Επίσης μία πολύ καλή επιλογή είναι τα αφεψήματα όπως το χαμομήλι το τσάι κ.α. 

Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης 

Η ζάχαρη είναι μία μορφή απλού υδατάνθρακα. Συνήθως θεωρούμε πως η ζάχαρη υπάρχει μόνο στα γλυκά λόγω της γεύσης που έχουν. Ωστόσο, βρίσκεται και σε πολλά ακόμα τρόφιμα όπως το ψωμί, τα τυποποιημένα προϊόντα ακόμα και σε κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα (όπως τα επιδόρπια γιαουρτιού).  Η ζάχαρη που έχουν τα τρόφιμα, απελευθερώνεται στο αίμα ως γλυκόζη. Άρα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Το σώμα μας, έχει ανάγκη από κάποια ποσότητα γλυκόζης για διάφορες δραστηριότητες του. Στην περίπτωση που οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού υπερβαίνουν την γλυκόζη που προσλαμβάνεται τότε η γλυκόζη που υπάρχει, δαπαναται. Όμως στην περίπτωση που γίνεται το αντίθετο, δηλαδή, τα επίπεδα γλυκόζης είναι πιο αυξημένα σε σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού η περισσευούμενη γλυκόζη αποθηκεύεται. Άρα, η εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι πιο πιθανή.

Προτίμησε  μη επεξεργασμένες τροφές

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στις αντιοξειδωτικές τροφές. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά, αμινοξέα και καλά λιπαρά πρέπει να ενταχθούν στην διατροφή σου. Αυτό γιατί, τα συγκεκριμένα συστατικά θα βελτιώσουν την δομή των δερματικών κυττάρων και θα προσφέρουν προστασία από φλεγμονές. Συνιστάται καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών τα οποία προσφέρουν αφθονία αντιοξειδωτικών και λιπαρών οξέων. Επιπλέον, η αυξημένη περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό ενισχύουν την ενυδάτωση του οργανισμού και κατ’ επέκταση και των λιποκυττάρων και με αυτό το τρόπο, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της κυτταρίτιδας. 

Πες όχι στο αλάτι 

Εκτός από την προσθήκη αλατιού στο φαγητό, θα πρέπει να δοθεί και προσοχή στο κρυμμένο αλάτι που υπάρχει στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ας μην ξεχνάμε πως, το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών κάτι που δεν θα σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Κρυμμένο αλάτι υπάρχει σε τυποποιημένα προϊόντα όπως οι κονσέρβες, τα πατατάκια και φυσικά σε junk food όπως οι πίτσα και τα σουβλάκια. 

Η σωστή γυμναστική 

Όπως προαναφέρθηκε, η καθιστική ζωή είναι ένας παράγοντας εμφάνισης κυτταρίτιδας. Δοκίμασε λοιπόν να εντάξεις στην καθημερινότητα σου την σωματική άσκηση. Όλα τα είδη γυμναστικής ωφελούν τον οργανισμό μας. Όμως, όταν αναφερόμαστε στην κυτταρίτιδα η γυμναστική που θα βοηθήσει παραπάνω είναι οι ασκήσεις με αντιστάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι, η ενδυνάμωση των μυών που βρίσκονται κάτω από τα λιποκύτταρα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος άρα η κυτταρίτιδα γίνεται λιγότερο ορατή. 

Το κάπνισμα επηρεάζει;

Αδιαμφισβήτητα το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία μας. Εκτός από όλα τα προβλήματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν σε έναν καπνιστή, το κάπνισμα μειώνει την ροή του αίματος στα αγγεία του σώματος. Αυτό, επηρεάζει αρνητικά το κολλαγόνο και τον συνδετικό ιστό του δέρματος κάτι που κατ επέκταση μειώνει και την ελαστικότητα του, έτσι η κυτταρίτιδα γίνεται πιο αισθητή. 

 

Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ

Η αυξημένη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών και φυσικά αφυδατώνει τον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στα κύτταρα του δέρματος καθώς και τον μυών. Επίσης μειώνει αρκετά τα οφέλη της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου κάτι που μειώνει την διάσπαση των λιποκυττάρων. Όλα τα παραπάνω λοιπόν, ενισχύουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Αν φυσικά ακολουθείς τις συνιστώμενες δοσολογίες αλκοόλ δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Μπορείς να διαβάσεις εδώ όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για την κατανάλωση αλκοόλ : https://www.nutrip.gr/alkool-kai-diatrofi 

Η βιταμίνη C είναι σύμμαχος σου 

Η βιταμίνη C βοηθάει σημαντικά την ελαστικότητα του δέρματος διότι παράγει κολλαγόνο. Η επαρκής ποσότητα κολλαγόνου στον οργανισμό βοηθάει στο να μην δημιουργείται κυτταρίτιδα. Βάλε στην καθημερινή σου διατροφή, πορτοκάλια, ντομάτες, μπρόκολο, ακτινίδια, πολύχρωμες πιπεριές, φράουλες, ανανά κ.α 

 

Τα αναψυκτικά δημιουργούν κυτταρίτιδα; 

Αυτό ουσιαστικά αποτελεί εν μέρη έναν μύθο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών δημιουργεί κυτταρίτιδα λόγω του ανθρακικού που περιέχει καθώς μεγαλώνει των όγκο των κυττάρων. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία ερεύνα που να το αποδεικνύει αυτό. Ωστόσο μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών είναι πιθανό να προκαλέσουν κυτταρίτιδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αν δεν είναι εφικτό να αποφευχθούν εντελώς τα αναψυκτικά, προτίμησε την light εκδοχή τους που δεν περιέχει ζάχαρη. 

 

Τελικά βοηθάνε οι κρέμες κυτταρίτιδας και το λεμφικό μασάζ;

Οι κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως περιέχουν καφεΐνη και ρετινόλη. Αυτά τα δύο συστατικά ενισχύουν την προσπάθεια μείωσης της κυτταρίτιδας επειδή διασπούν το λίπος, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα του δέρματος. Ναι, μπορεί να βοηθήσουν όμως είναι αρκετά πιθανό το αποτέλεσμα να μην είναι μόνιμο καθώς τα κύτταρα λίπους συνεχίζουν να υπάρχουν κάτω από το δέρμα. 

Όσον αφορά το λεμφικό μασάζ, αποτελεί έναν αρκετά υποσχόμενο τρόπο αντιμετώπισης. Ουσιαστικά, ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος που όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κακή κυκλοφορία αποτελεί παράγοντα εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί σειρά συνεδρίων από εξειδικευμένο προσωπικό. 

 

Συμπερασματικά 

Μπορεί να μην υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή για την πλήρη εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. Σίγουρα όμως, αν είναι αυτό που επιθυμείς, μπορείς με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου να μειώσεις την εμφάνισης της. Αλλά πάντα να θυμάσαι πως αυτό που χρειάζεται πρώτα, είναι να αγαπάς εσυ το σώμα σου.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 90 reviews