Κρύο ντους και απώλεια βάρους

kryo ntouz kai apoleia varous
3 λεπτά διάβασμα

Κρύο ντους και απώλεια βάρους

Αρκετοί είναι πλέον εκείνοι, που επιλέγουν το κρύο ντους για να ενισχύσουν την προσπάθεια τους για απώλεια βάρους. Για άλλους πάλι, το κρύο ντους δεν είναι ιδανική επιλογή. Τελικά μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; 

Ποια είναι τα οφέλη του κρύου ντους

Είναι γεγονός πως το κρύο ντους έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι πολύ συχνό αρκετοί να χρησιμοποιούν αρκετά χαμηλή θερμοκρασία νερού κατά την διάρκεια του μπάνιου τους ως μέσο θεραπείας και τόνωσης. 

Ποια είναι τα οφέλη

  • Μείωση κνησμού και βελτίωση ξηροδερμίας 
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Μείωση άγχους 
  • Ενίσχυση καρδιαγγειακής υγείας 
  • Αύξηση μεταβολισμού 
  • Βελτίωση της διάθεσης 
  • Ενίσχυση κυκλοφορίας αίματος 

Πως μπορώ να ξεκινήσω τα κρύα ντους; 

Σίγουρα όχι κατευθείαν. Όπως κάθε καινούργια συνήθεια έτσι και τα κρύα ντους θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδικά καθώς δεν ενδείκνυται τέτοιες αλλαγές να γίνονται απότομα. 

Το πιο πιθανό είναι, αν επιλέξετε να μειώσετε απότομα την θερμοκρασία του νερού, να προκληθεί αρνητικό συναίσθημα καθώς θα είναι μεγάλο σοκ για τον οργανισμό. 

Δοκιμάστε για μία εβδομάδα να χαμηλώνετε την θερμοκρασία του νερού για περίπου 15 δευτερόλεπτα. Μετά το πέρας της μίας εβδομάδας αυξήστε τον χρόνο παραμονής στα 30 δευτερόλεπτα για έναν μήνα. Πριν το δοκιμάσετε συνιστούμε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι ο οργανισμός σας μπορεί να το ανεχτεί. Ας μην ξεχνάμε πως είναι πιθανό να υπάρχουν αντενδείξεις. 

Τα δύο διαφορετικά είδη λίπους

Γνωρίζετε πως τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πως υπάρχουν δύο διαφορετικά λίπη στο σώμα μας; Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο λευκό και στο καφέ λίπος. Συνήθως, στο άκουσμα της λέξεις λίπος προκαλούνται αρνητικά συναισθήματα. Όπως υπάρχει το “καλό” και το “κακό” λίπος στα τρόφιμα (ακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά αντίστοιχα), έτσι υπάρχει και στο σώμα. 

Λευκός λιπώδης ιστός  

Το λευκό λίπος είναι αυτό που είναι γνωστό σε όλους μας. Ουσιαστικά είναι η αποθήκη ενέργειας στο σώμα μας. Η συγκεκριμένη ποσότητα λίπους κρατά σταθερή την θερμοκρασία τους σώματος και για τις γενικές λειτουργίες του. Όταν ο λιπώδης ιστός είναι αυξημένος (άρα κάποια ποσότητα δεν χρησιμοποιείται για διατήρηση θερμοκρασίας καθώς και άλλες διαδικασίες του οργανισμού) υπάρχει αρνητική επιρροή στον οργανισμό. Θα μπορούσαν λοιπόν, να παρουσιαστούν προβλήματα που σχετίζονται με το κοιλιακό λίπος (π.χ καρδιαγγειακές ασθένειες) ή διαβήτης, υπέρταση κ.α. Το λευκό λίπος λοιπόν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς το “κακό” λίπος. 

Καφέ λίπος 

Το καφέ λίπος πάλι είναι μία αποθήκη ενέργειας όμως χρησιμοποιεί λιγότερο χώρο σε σύγκριση με το λευκό. Το καφέ λίπος έχει αρκετά μιτοχόνδρια τα οποία είναι αυξημένα σε σίδηρο, εξού και το χρώμα του. Τα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνα για την θερμογένεση. Όσο αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου τα αποθέματα μειώνονται. Επίσης το συγκεκριμένο λίπος παράγει ενέργεια καίγοντας θερμίδες. Το καφέ λίπος λοιπόν, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς το “καλό” λίπος. 

Πως βοηθάνε τα κρύα ντους στην απώλεια βάρους;

Όπως προαναφέρθηκε, το καφέ λίπος είναι υπεύθυνο για την διαδικασία της θερμογένεσης, άρα παράγει την θερμοκρασία που απαιτεί το σώμα. Όταν το σώμα εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες το καφέ λίπος ενεργοποιείται για να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος και κατ επέκταση καίει θερμίδες. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πει πως συμβάλλει στην διαδικασία απώλειας βάρους, ωστόσο δεν έχουν γίνει ακόμα, επαρκής έρευνες πάνω σε αυτό. 

Με την ίδια λογική ενεργοποιείται και ο μεταβολισμός. Πιο συγκεκριμένα, για να κρατήσει το σώμα την θερμοκρασία που έχει ανάγκη για να επιβιώσει, αυξάνει τον ρυθμό όλων των ενεργειών του. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι και ο μεταβολισμός.

Τι είναι η κρυοσάουνα;  

Τα τελευταία χρόνια ακούγονται όλο και πιο συχνά οι θεραπείες που χρησιμοποιούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με σκοπό την βελτίωση της υγείας καθώς και την ενίσχυση της προσπάθειας απώλειας βάρους. 

Τι είναι όμως ακριβώς η κρυοσάουνα; Είναι μία διαδικασία η οποία πραγματοποιείται μέσα σε ένα δωμάτιο στο οποίο επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πιο συγκεκριμένα,  από -120 C˚ έως -170 C˚ και ο μέγιστος χρόνος παραμονής είναι 3 λεπτά. Κατα την διάρκεια της διαδικασίας, είναι καλυμμένα τα άκρα και τα αυτιά. 

Η θερμοκρασία του δέρματος μειώνεται περίπου στους 12 C˚ -13 C˚ όμως η θερμοκρασία του σώματος παραμένει σταθερή στους 36 C˚-36,5 C˚. Για να μπορέσει το σώμα να διατηρήσει αυτήν την θερμοκρασία και να μην υποστεί υποθερμία, ο οργανισμός αρχίζει και δουλεύει αρκετά γρήγορα. Έτσι κατ επέκταση ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και αυξάνεται και ο μεταβολικός ρυθμός. Όταν ο μεταβολικός ρυθμός είναι αυξημένος σημαίνει πως το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. 

Υπάρχει και η μορφή της κρυοθεραπείας. Η διαφορά της με την κρυοσάουνα είναι πως εφαρμόζεται με ειδικό μηχάνημα τοπικά σε σημεία όπως η κοιλιακή χώρα, τα πόδια, οι γλουτοί κ.α. 

Συμπέρασμα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες (είτε στο ντους είτε σε κάποια θεραπεία) είναι πιθανό να ενισχύσουν την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους καθώς το σώμα και κατ επέκταση ο μεταβολισμός εργάζονται πιο σκληρά ώστε να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος στους 36-36,5 C˚. Ωστόσο, πάντα τα καλύτερα και πιο τα σωστά αποτελέσματα έρχονται όταν υπάρχει συνδυασμός.

 Αν λοιπόν, θέλετε να μειώσετε το βάρος σας προτείνουμε να μην στραφείτε μόνο σε τέτοιου είδους λύσεις αλλά να αλλάξετε και τις διατροφικές σας συνήθειες. Με την βοήθεια ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να πιστεύετε! 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 92 reviews