Express δίαιτα για το καλοκαίρι

express diaites
5 λεπτά διάβασμα

Express δίαιτα για το καλοκαίρι

Η express δίαιτα πριν το καλοκαίρι είναι κάτι που οι περισσότεροι έχουμε σκεφτεί να ξεκινήσουμε έστω και μία φορά! Είναι όμως τελικά σωστό να επιλεχθεί μία στερητική διατροφή όπως είναι οι express που υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα; 

Τι είναι οι express δίαιτες; 

Ας δούμε αρχικά τι είναι μία express δίαιτα. Ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα διατροφής το οποίο είναι αρκετά υποθερμιδικό και υπόσχεται μείωση βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι αρκετά αυστηρό και περιορισμένο σε επιλογές, καθώς και σε θρεπτικά συστατικά. 

Έχουν πραγματικό αποτέλεσμα; 

Αν το δούμε καθαρά πρακτικά ναι. Οι express δίαιτες, κατά κύριο λόγο λειτουργούν. Ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι παροδικά και όχι μακροπρόθεσμα και δημιουργούν το φαινόμενο “γιο-γιο”.

Ουσιαστικά, έχουν αρκετά μειωμένο θερμιδικό έλλειμμα άρα και αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Δηλαδή, προσλαμβάνονται λιγότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνονται μέσω της σωματικής δραστηριότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του βάρους. Όμως, το ενεργειακό ισοζύγιο είναι τόσο μειωμένο (μπορεί να φτάνει και τις 800 θερμίδες/ημέρα) και όταν αυξηθεί η πρόσληψη φαγητού, καθώς δεν είναι εφικτό να ακολουθηθεί τέτοιου είδους πρόγραμμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, το βάρος θα αυξηθεί ξανά. 

Δείτε εδώ τι είναι το ενεργειακό ισοζύγιο: Πως επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους και τι είναι το ενεργειακό ισοζύγιο; 

Επίσης οι express δίαιτες δεν εκπαιδεύουν τον διαιτώμενο στην σωστή διατροφή και στην δημιουργία μιας υγιούς σχέση με το φαγητο. Μία ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων στις σωστές μερίδες και στους σωστούς συνδυασμούς ώστε το επιθυμητό αποτέλεσμα να παραμείνει και μετά την ολοκλήρωσής τους. 

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται σε μία express δίαιτα;  

Είναι λογικό να επιθυμεί κάποιος να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για την υγεία που θα πρέπει να αναφερθούν. 

 • Όταν υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα στέρησης επαρκούς, για τον οργανισμο, ποσότητας τροφής η αντίδραση του διαιτώμενου, κάποια στιγμή, θα είναι να καταναλώσει πολύ μεγαλύτερη μερίδα από αυτήν που θέλει στην πραγματικότητα. Άρα θα οδηγηθεί σε επεισόδιο υπερφαγίας.
 • Δεν εκπαιδεύουν τον διαιτώμενο σε μία ισορροπημένη διατροφή άρα κατ’ επέκταση δημιουργείται διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. 
 • Οι express δίαιτες, λειτουργούν μόνο όσο καιρό τηρούνται. Όταν αυξηθούν οι θερμίδες πρόσληψης, θα αυξηθεί ξανά και το βάρος. 
 • Η απώλεια βάρους που προκαλούν οι δίαιτες express, προέρχονται από απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και όχι λιπώδους ιστού. 
 • Λόγω των χαμηλών θερμίδων που αποδίδει μία express δίαιτα, ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται. Άρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα είναι πιο δύσκολο να χάσεις βάρος γιατί οι αποθήκες ενέργειας που υπάρχουν στον οργανισμό μας θα αδειάσουν. 
 • Όλες οι δίαιτες τέτοιου τύπου, δεν είναι εξατομικευμένες. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας καθώς κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες.
 • Λόγω της έλλειψης τους στα μακροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός, οι δίαιτες express είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν εξάντληση, πονοκέφαλο, ζαλάδα κ.α 

Δείτε εδώ γιατί χρειαζόμαστε τις βιταμίνες: https://www.nutrip.gr/vitamines-poies-einai-poy-tis-vriskoyme-kai-giati-einai-simantikes

Γνωστές express δίαιτες 

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές διαφορετικές express δίαιτες. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε κάποιες από τις πιο γνωστές και ποια είναι η φιλοσοφία τους.

 • Υγρές δίαιτες

Βασίζεται κυρίως σε κατανάλωση τροφίμων υγρής μορφής και όχι στερεών τροφών κατά την διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, σε τρόφιμα όπως οι σούπες, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, το ζελέ και τα αφεψήματα.  Οι συγκεκριμένες διατροφές, πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε νοσηλεύομενους πριν ή μετά την εκτέλεση ενός χειρουργείου είτε λόγω συγκεκριμένης παθολογικής κατάστασης. 

 • Δίαιτα του Ph 

Βασίζεται σε μία θεωρία που υποστηρίζει πως η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να διατηρήσει το Ph του σώματος σε ισορροπημένα επίπεδα και έτσι βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του ατόμου. Είναι κυρίως, χορτοφαγική διατροφή και συμπεριλαμβάνει τρόφιμα τα οποία ενισχύουν το “αλκαλικό” περιβάλλον, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Ενώ αποτρέπει την κατανάλωση τροφίμων που δημιουργούν “όξινο” περιβάλλον όπως κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά κ.α

 • Δίαιτα της λαχανόσουπας

Βασίζεται στην κατανάλωση λαχανόσουπας για μία εβδομάδα και υπόσχεται μείωση αρκετών κιλών. 

 • Δίαιτα βραστών αυγών

Είναι μία πρωτεϊνική διατροφή η οποία προτείνεται να ακολουθείται για 2 εβδομάδες και το κυρίως συστατικό της είναι τα αυγά. Στην συγκεκριμένη διατροφή απαγορεύεται η κατανάλωση υδατανθράκων, τα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ), η ζάχαρη, το αλάτι, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Επιτρέπεται η κατανάλωση αυγού, κοτόπουλου, ψαριού και μη αμυλούχων λαχανικών.

 • Δίαιτα του πορτοκαλιού

Η δίαιτα του πορτοκαλιού, όπως φαίνεται και από την ονομασία της, στηρίζεται στην κατανάλωση πορτοκαλιών και του χυμού τους, για 3 μέρες. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να καταναλώνεται κατά την διάρκεια της ημέρας, 1 λίτρο χυμός πορτοκαλιού διαλυμένος σε 1 λίτρο νερό.

 • Μονοφαγική δίαιτα

Υποστηρίζει τον συνδυασμό ενός ή δύο τροφίμων χωρίς τον υπολογισμό της ποσότητας. Για παράδειγμα κατανάλωση μόνο κρέατος και αγγουριού ή μακαρόνια με ντομάτα ή ψάρι με χόρτα επί μέρες. 

 • Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ

Στηρίζεται στην θεωρία πως το γκρέιπφρουτ περιέχει κάποια ένζυμα που προάγουν την καύση λίπους. Συμπεριλαμβάνει μόνο 800 θερμίδες ημερησίως και συστήνει την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα.   

 

Όλες οι παραπάνω express δίαιτες είναι απλώς προσωρινές. Δεν υπάρχει επιστημονική βάση. Δεν θα ενισχύσουν την προσπάθεια σου να πετύχεις μακροχρόνια απώλεια βάρους και λιπώδους ιστού. Ούτε θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την υγεία σου και την σχέση που έχεις με το σώμα σου.

 Είναι πιθανό να φανεί κάποια μείωση στο νούμερο της ζυγαριάς σου. Ωστόσο, το νούμερο της ζυγαριάς δεν είναι αυτό που καθορίζει μία επιτυχημένη απώλεια. Πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν και η σύσταση σώματος όπως η μυική μάζα και το ποσοστό λίπους.  

 

Οι λιποδιαλύτες θα με βοηθήσουν;

Αρχικά, ας δούμε τι είναι οι λιποδιαλύτες και τι ακριβώς κάνουν. Το σώμα, ουσιαστικά, καίει το παραπάνω λίπος μέσω διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολισμό, και αποτέλεσμα αυτού θα είναι να γίνει η καύση του λίπους σε μικρότερο χρονικό διάστημα. 

Οι λιποδιαλύτες βοηθούν την απώλεια λίπους και βάρους μέσω δύο τρόπων, ή ενισχύοντας την λιπόλυση, την θερμογένεση (δηλαδή την αύξηση των καύσεων) και τον μεταβολισμό, ή μειώνοντας την λιπογένεση. [1] 

Ως θερμογένεση ορίζεται η διαδικασία που καίγεται ενέργεια (θερμίδες) ώστε να παραχθεί θερμότητα. Ως λιπόλυση ορίζεται η διαδικασία που διαχωρίζονται τα τριγλυκερίδια του λιπώδη ιστού και απελευθερώνονται λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία του αίματος. 

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κάποια συστατικά που βρίσκονται στους λιποδιαλύτες, όπου συμμετέχουν στον έλεγχο του αισθήματος της όρεξης, στην μείωση της απορρόφησης του λίπους και των υδατανθράκων καθώς και στην ενίσχυση της καύσης του λίπους.[2] Τα συστατικά που συμμετέχουν ενεργά στα παραπάνω είναι: η καφεΐνη, το πράσινο τσάι, το Citrus aurantium L, το Coleus forskohlii, το Hoodia gordonii, η Garcinia cambogia, και το  White kidney bean.

 Παράλληλα οι λιποδιαλύτες, συμβάλλουν στο να καούν θερμίδες που προέρχονται από λιπώδη ιστό και όχι από μύες ή την αποθηκευμένη γλυκόζη του οργανισμού. 

Συμπληρώματα διατροφής όπως οι λιποδιαλύτες λοιπόν, μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους συνδυαστικά όμως, με εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και σωματική δραστηριότητα.  

 

Οι express δίαιτες έχουν αποτέλεσμα ορισμένου χρόνου

Οι express δίαιτες, όπως προαναφέραμε, είναι πολύ αυστηρές και περιοριστικές σε επιλογές τροφίμων καθώς και σε περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών. Έχουν αποτέλεσμα αλλά είναι παροδικό. Δεν εκπαιδεύουν τον διατώμενο στις αρχές της ισορροπημένης διατροφής και συνήθως η απώλεια των κιλών, προέρχεται από απώλεια μυϊκής μάζας και υγρών και όχι από λιπώδη ιστό. Γι’ αυτό το λόγο μόλις ο διαιτώμενος αρχίσει να τρώει ξανά κανονικά χωρίς παράλογους περιορισμούς, τα κιλά, είναι πολύ πιθανό, να επιστρέψουν. 

Τελικά ποια είναι η καλύτερη λύση; 

Αν θέλεις η προσπάθεια σου να μην πάει χαμένη μετά από λίγο και να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα αυτό που προτείνουμε είναι να ακολουθήσεις μία ήπια υποθερμιδική διατροφή η οποία έχει δημιουργηθεί για σένα από έναν επαγγελματία διατροφολόγο. Χρονικά ναι, ίσως χρειαστεί περισσότερο διάστημα για την επίτευξη του στόχου σου. Όμως, με αυτόν τον τρόπο θα χτίσεις κάποιες συνήθειες διατροφής οι οποίες θα σου προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στο πέρασμα του χρόνου. 

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 88 reviews