Σκόρδο

skordo
1,5 λεπτά διάβασμα

Τι είναι το σκόρδο;

Το σκόρδο είναι ένα φυτό της οικογένειας Allium, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το κρεμμύδι και το κρεμμυδόσπορο. Η κύρια χρήση του σκόρδου είναι ως μπαχαρικό και φυτική προσθήκη στη μαγειρική, καθώς έχει έντονη γεύση και άρωμα.

Ποια είναι η διατροφική του αξία;

Γενικά, το σκόρδο περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων, καθώς επίσης και φυτοχημικά συστατικά με πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως φλαβονοειδή και σουλφιτοφάνες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόσληψη σκόρδου συνήθως είναι μικρή, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως ως μπαχαρικό ή συστατικό σε φαγητά. Η διατροφική του αξία εξαρτάται επίσης από τη μέθοδο παρασκευής (φρέσκο, σκόνη, σκόρδο σε μαρινάδες κλπ.) και την ποσότητα που καταναλώνεται. Συγκεκριμένα, μια μέση σκόνη σκόρδου (περίπου 1 κουταλιά του γλυκού ή περίπου 3 γραμμάρια) περιέχει περίπου 9 θερμίδες.

Ποιες είναι οι βασικές ιδιότητες του;

Ορισμένες από τις κυριότερες ιδιότητες του σκόρδου περιλαμβάνουν:

  1. Αντιμικροβιακές ιδιότητες: Το σκόρδο περιέχει φυτικές ενώσεις με αντιμικροβιακή δράση. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάπτυξης μικροοργανισμών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  2. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το σκόρδο περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση.
  3. Αντιφλεγμονώδης δράση: Ορισμένες ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από φλεγμονές και πόνους.
  4. Υποστήριξη πέψης: Το σκόρδο έχει γνωστές παραδοσιακές ιδιότητες για τη βελτίωση της πέψης και την ανακούφιση από προβλήματα όπως η δυσpeψία και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  5. Αρτηριακή πίεση: Το σκόρδο έχει θεωρηθεί ότι έχει ορισμένα οφέλη για την αρτηριακή πίεση. Μερικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κατανάλωση σκόρδου ή εκχυλίσματος σκόρδου μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά όταν αυτή είναι ελαφρώς υψηλή. Ο μηχανισμός πίσω από αυτήν την επίδραση δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, αλλά ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι τα φυτικά συστατικά του σκόρδου μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και να βελτιώσουν τη ροή του αίματος, με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης. Σε περιπτώσεις με υψηλή αρτηριακή πίεση, συνιστάται να συζητήσετε με έναν ιατρό για κατάλληλη

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σκόρδου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως δυσπεψία, έντονο άρωμα αναπνοής και αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα. Επομένως, είναι σημαντικό να τηρείτε μέτρο και να συμβουλεύεστε τον ιατρό ή διαιτολόγο σας πριν αυξήσετε σημαντικά την κατανάλωση σκόρδο

Πως να το εντάξω στη διατροφή μου;

Το σκόρδο μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους. Ορισμένες ιδέες περιλαμβάνουν:

  • Χρησιμοποιήστε το σκόρδο ως μπαχαρικό: Προσθέστε το σε φαγητά κατά την παρασκευή τους για να δώσετε έντονη γεύση και άρωμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες, σούπες, κρεατικά πιάτα, ψητά λαχανικά και πολλά άλλα.
  • Προσθέστε το σε σαλάτες: Κόψτε λεπτά φρέσκα σκόρδα και προσθέστε τα σε πράσινες σαλάτες για να προσδώσετε ένταση και γεύση.
  • Παρασκευή μαρινάτας: Χρησιμοποιήστε το για την παρασκευή μαρινάτας για κρέας, ψάρια ή λαχανικά. 
  • Προσθήκη σε dressings και σάλτσες: Προσθέστε το σε δημιουργίες σάλτσας και dressing για πιο πλούσια γεύση. Μπορείτε να το ανακατέψετε με λεμόνι, ελαιόλαδο και άλλα αγαπημένα σας υλικά.
  • Παρασκευή αλλαντικών: Μπορείτε να κάνετε τα δικά σας αλλαντικά χρησιμοποιώντας σκόρδο. Μαρινάρετε το κρέας ή λαχανικά με σκόρδο, ελαιόλαδο, μέλι και αγαπημένα σας μπαχαρικά και ψήστε τα.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να εντάξετε το σκόρδο στη διατροφή σας. Θυμηθείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα στις προτιμήσεις σας και να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο αν έχετε ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 88 reviews