Φούσκωμα και αέρια: Πως να απαλλαγώ;

fouskwma kai aeria pws na apallagw
3 λεπτά διάβασμα

Φούσκωμα και αέρια: Πως να απαλλαγώ;

Το φούσκωμα και τα αέρια είναι δύο πολύ κοινά και φυσιολογικά συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος. Τα συμπτώματα αυτά πυροδοτούνται με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να πυροδοτήσουν αυτά τα συμπτώματα. 

Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Αυτή η κατηγορία τροφίμων αποτελείται από τρόφιμα, που κατεξοχήν μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια και φούσκωμα, λόγω των περιεχόμενων φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι οποίοι περνάνε σχεδόν άθικτοι από το στομάχι και το λεπτό έντερο. Έπειτα, καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου αποτελούν τροφή για τα βακτήριο που ζουν εκεί. Αυτά με την σειρά τους παράγουν κάποια προϊόντα μερικά από τα οποία είναι αέρια. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα εξής:

  • Φρούτα 
  • Λαχανικά
  • Προϊόντα ολικής άλεσης 
  • Όσπρια 

Τα παραπάνω τρόφιμα δεν δημιουργούν σε όλους αέρια. Ο καθένας έχει διαφορετική ευαισθησία σε αυτά, δηλαδή μερικά άτομα είναι πιο ευαίσθητα, ενώ άλλα καθόλου ευαίσθητα στην κατανάλωση τους και τη παραγωγή αερίων.

Γαλακτοκομικά  

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά κ.α. μπορεί να προκαλέσουν αέρια και φούσκωμα, λόγω της περιεχόμενης σε αυτά λακτόζης. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια πολύ κοινή διαταραχή, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Στα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, λείπει η λακτάση, το ένζυμο το οποίο διασπά τη λακτόζη. Επομένως, η διάσπαση της λακτόζης δεν πραγματοποιείται και αυτή περνάει άθικτη στο παχύ έντερο, όπου οδηγεί σε αέρια και φούσκωμα. Η δυνατότητα δράσης της λακτάσης μπορεί να μειωθεί με την αύξηση της ηλικίας, επομένως είναι πιθανό η δυσανεξία στη λακτόζη να εμφανιστεί και σε μεγάλη ηλικία. 

Λιπαρά γεύματα 

Η αυξημένη περιεκτικότητα λιπαρών στα γεύματα μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση της πέψης και φούσκωμα. Με τη σειρά του το γεγονός αυτό θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη παραμονή του φαγητού στο έντερο, όπου θα υποστεί ζύμωση από τα βακτήρια, με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων. Επομένως, καλό είναι αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αέρια, να αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών γευμάτων, όπως είναι τα junk food, τα τηγανητά κ.α.

Άλλα τρόφιμα

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλα τρόφιμα, τα οποία φαίνεται να οδηγούν σε φούσκωμα. Συγκεκριμένα, τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, με πρώτο και κύριο τη μπύρα, μπορούν να επιδεινώσουν το φούσκωμα. Επιπλέον, ο καφές και το τσάι με καφεΐνη μπορεί να οδηγήσουν σε πρήξιμο ή αέρια. Τέλος, τα καυτερά φαγητά και η προσθήκη αρκετής ποσότητας πιπεριού στα φαγητά, μπορούν να χειροτερέψουν αυτά τα γαστρεντερικά συμπτώματα. 

Συμβουλές για την ανακούφιση από αέρια και φούσκωμα

Τα αέρια και το φούσκωμα μπορεί πολλές φορές να είναι ενοχλητικά, ιδιαίτερα αν είναι συνεχή και επίμονα. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικές συμβουλές οι οποίες θα σας βοηθήσουν στη μείωση αυτών των συμπτωμάτων: 

  • Μπορείτε να καταγράψετε τα όλα τα τρόφιμα που καταναλώνετε μέσα στη μέρα και τα αντίστοιχα συμπτώματα που νιώθετε σε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Έτσι θα μπορείτε να παρατηρήσετε ποια συγκεκριμένα τρόφιμα μπορεί να σας ενοχλούν και να τα περιορίσετε
  • Περιορίστε την πρόσληψη λιπαρών τροφίμων, αναψυκτικών, καφέ, αλκοολούχων ποτών και καυτερών τροφίμων
  • Προσπαθήστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στη μέρα
  • Μην καταναλώνετε μεγάλο γεύμα αργά το βράδυ, πριν τον ύπνο 
  • Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφίμων που μπορεί να τα περιέχουν ελέγχοντας την ετικέτα τροφίμων

Συμπερασματικά 

Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα τα οποία λόγω των συστατικών τους ή των ιδιοτήτων τους μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα και αέρια . Όμως ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ευαισθησία σε αυτά. Επομένως το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να παρατηρήσει τι μπορεί να τον ενοχλεί και να περιορίσει την κατανάλωση αυτών των τροφίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 90 reviews