Θα πάρω βάρος αν φάω το βράδυ;

na trww arga to vrady
3.5 λεπτά διάβασμα

Θα πάρω βάρος αν φάω το βράδυ;

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι το να τρώμε αργά το βράδυ θα οδηγήσει στην αύξηση του βάρους. Γι αυτό και πολλά άτομα καταφεύγουν στο να παραλείπουν το βραδινό γεύμα, ώστε να πετύχουν την απώλεια βάρους. Κάποιοι όντως το πετυχαίνουν, κάποιοι άλλοι όχι. Είναι όμως η κατανάλωση βραδινού γεύματος το πρόβλημα; Αυτό είναι που οδηγεί στην πρόσληψη βάρους ή μπορεί να είναι κάτι άλλο; 

Τι συμβαίνει όταν δεν τρώμε βραδινό;

Το γεγονός της παράλειψης του βραδινού, δηλαδή της παράλειψης ενός ολόκληρου γεύματος, ουσιαστικά οδηγεί στη μείωση της πρόσληψης τροφής. Αυτό θα συμβεί εφόσον η πρόσληψη των υπόλοιπων γευμάτων μείνει σταθερή. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην συχνότητα των γευμάτων αλλά και στην ποσότητα τροφής που καταναλώνεται σε αυτά. Επομένως, αν αυτά ισχύουν, τότε η πρακτική της παράλειψης του βραδινού γεύματος θα οδηγήσει όντως στην επιθυμητή απώλεια βάρους. 

 

Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που μπορεί να συμβεί είναι η αύξηση της πρόσληψης τροφής στα άλλα γεύματα με την παράλειψη του βραδινού. Αυτό συμβαίνει γιατί μένοντας για ώρες νηστικοί το βράδυ, το επόμενο πρωί ο οργανισμός θα ενισχύσει το αίσθημα της πείνας, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Με αυτόν τον τρόπο το βάρος θα παραμείνει σταθερό, αφού η πρόσληψη τροφής θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα συνολικά κατά τη διάρκεια της μέρας, παρά την παράλειψη του βραδινού. 

Το βραδινό μετά τις 9 γίνεται λίπος: Μύθος ή Αλήθεια; 

Όλοι νομίζω θα το έχετε ακούσει ότι το φαγητό το βράδυ μετατρέπεται σε λίπος. Ευτυχώς για όλους μας κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Πρώτον, το κάθε τρόφιμο αποδίδει συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία εξαρτάται από τα θρεπτικά του συστατικά και όχι από τη χρονική στιγμή κατανάλωσης του μέσα στη μέρα. Δεύτερον, η αποθήκευση λίπους που παρατηρείται λόγω της πρόσληψης τροφής, εξαρτάται από την συνολική πρόσληψη φαγητού μέσα στη μέρα, αλλά και από την θρεπτική αξία του τροφίμου. Επομένως, το ότι το φαγητό μετά τις 8 ή τις 9 γίνεται λίπος αποτελεί μύθο. 

Αυξημένο βάρος το βράδυ: γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; 

Ωραία όλα αυτά που αναλύσαμε παραπάνω. Αλλά η ζυγαριά το βράδυ μπορεί να δείχνει ότι το βάρος μας αυξήθηκε. Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αυτή η αύξηση του βάρους, οφείλεται στην πρόσληψη υγρών μέσα στη μέρα, αλλά και στην πρόσληψη τροφής, τα οποία ακόμα ο οργανισμός σας δεν έχει αποβάλει. Η αύξηση της τάξεως των 1,2 ή και 3 κιλών εν μία νυκτί, σίγουρα δεν είναι λίπος και δεν πρέπει να σας απασχολεί. Για να προσληφθεί 1 κιλό λίπος απαιτείται διάστημα 1-2 εβδομάδων.

Τι αναφέρει η τελευταία επιστημονική βιβλιογραφία για το βραδινό γεύμα

Αρκετές έρευνες τελευταία εξετάζουν το κομμάτι της χρονοδιατροφής. Η χρονοδιατροφή είναι η κατανάλωση τροφής σύμφωνα με τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος αποτελεί το λεγόμενο βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας. Ο κιρκάδιος ρυθμός ρυθμίζεται κυρίως από το φως της μέρας, και μεταξύ άλλων καθορίζει τα σήματα της νύστας και του ξύπνιου. Η χρονοδιατροφή, βασιζόμενη σε αυτόν τον κιρκάδιο ρυθμό, προτείνει την κατανάλωση τροφής, έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας να προσλαμβάνεται κατά τις πρωινές-μεσημεριανές ώρες της μέρας. Επομένως, προτείνεται στα πλαίσια της χρονοδιατροφής η κατανάλωση ενός βραδινού γεύματος, το οποίο θα είναι ελαφρύ και δεν θα καταναλώνεται μετά τις 20:00. 

Η πρακτική αυτή φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ορισμένες μελέτες εξέτασαν την επίδραση στην απώλεια βάρους, όταν στην μία ομάδα εθελοντών η περισσότερη ενέργεια από την τροφή προσλαμβάνονταν στις πρώτες ώρες της μέρας ενώ στην άλλη το αντίθετο. Αυτό που βρέθηκε είναι ότι η πρώτη ομάδα είχε καλύτερο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα. Οι μηχανισμοί οι οποίοι οφείλονται για αυτήν την διαφορά δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι, όμως αυτό που φαίνεται είναι ότι η πρώτη ομάδα είχε σημαντικά μειωμένο αίσθημα πείνας σε σχέση με τη δεύτερη. (1,2) 

Συμπερασματικά: Να τρώμε ή να μην τρώμε βραδινό;

Το βραδινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια μέχρι το επόμενο πρωί, όπου θα έρθει η ώρα της κατανάλωσης του πρωινού γεύματος. Η παράλειψη του δεν αποτελεί τη σίγουρη λύση στην απώλεια βάρους, αλλά αυτό που θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους είναι η μείωση της πρόσληψης τροφής γενικότερα μέσα στη μέρα. Πέρα από αυτό, μια καλή πρακτική για την απώλεια βάρους φαίνεται να είναι η κατανάλωση ενός βραδινού γεύματος το οποίο θα είναι ελαφρύ, με τα προηγούμενα γεύματα της ημέρας να παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων.

Αφήστε μια απάντηση

Icon

5,0 87 reviews