Group 946

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εδώ θα βρεις τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνετε. Αν δεν βρίσκεις αυτό που χρειάζεσαι μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας
Group 946

Πόσο συχνά γίνονται οι συνεδρίες;

Η συχνότητα των συνεδριών ορίζεται από κοινού βάσει του στόχου που θέτουμε στην πρώτη συνεδρία, του διατροφικού ιστορικού και τις ανάγκες σας σε παρακολούθηση. Προσωπικά συστήνω τον πρώτο μήνα οι συνεδρίες να είναι εβδομαδιαίες με σκοπό την βελτιστοποίηση της επικοινωνίας μας και την εκπαίδευση στις βασικές αρχές της διατροφής.

Πόσα κιλά θα χάνω τον μήνα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την απώλεια 0,5-1 κιλό την εβδομάδα με σκοπό την ασφαλή μείωση του βάρους και λιπώδης μάζα. Ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως κάποιες παθήσεις, λήψη φαρμάκων, το μεταβολισμό, τη φυσική δραστηριότητα και φυσικά το βαθμό συμμόρφωσης.

Ποιο είναι το ιδανικό μου βάρος; Πόσα κιλά πρέπει να χάσω;

Υπάρχει μια εξίσωση που μπορεί να υπολογίσει το ιδανικό σου βάρος. Παρόλα αυτά, οι μεταβλητές που χρειάζεται είναι μόνο το ύψος σου. Δεν λαμβάνει υπόψη το φύλο, την μυϊκή μάζα, τη σωματοδομή σου, τη φυσική δραστηριότητα και φυσικά τις καθημερινές σου ανάγκες. Επιπλέον, το ίδιο νούμερο στη ζυγαριά μπορεί να έχει εμφανή απόκλιση λόγω της αναλογία σου σε μυϊκή και λιπώδη μάζα. Μια ανάλυση σύστασης σώματος θα μπορέσει να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για το σώμα σου και στη συνέχεια να αξιολογήσουμε το βάρος σου.

Νιώθω ότι το φαγητό ελέγχει τη ζωή μου και συνέχεια αναρωτιέμαι αν είναι καλό ή κακό αυτό που τρώω. Πως να είμαι σίγουρη/ος;

Αρχικά να ξεκινήσουμε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν κακά ή καλά τρόφιμα. Αυτό που μπορεί να τα διαχωρίσει είναι η ποσότητα και η συχνότητα κατανάλωσης τους. Η αποκατάσταση της σχέσης μας με το φαγητό είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις γύρω από το φαγητό οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα και κατ επέκταση σε αρνητικές συμπεριφορές. Ένας φαύλος κύκλος που αν δεν καταφέρεις να βγεις θα ελέγχει διαρκώς τη ζωή σου.  

Δεν θέλω να χάσω κιλά αλλά να τρέφομαι πιο σωστά. Τι συνεδρία να επιλέξω;

Στόχος των συνεδριών είναι πρωταρχικά να μάθουμε να τρεφόμαστε σωστά, να αποκαταστήσουμε την σχέση μας με το φαγητό και να εκπαιδευτούμε στη διαχείριση ανθυγιεινων συμπεριφορών.        Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με κατάλληλες μερίδες και συνδυασμούς είναι αυτό που ψάχνετε.

Γυμνάζομαι αρκετό καιρό και δεν βλέπω αλλαγή στο σώμα μου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η φυσική δραστηριότητα στα πλαίσια διαχείρισης βάρους παίζει σημαντικό ρόλο. Αν γυμνάζομαι και δεν τρέφομαι σωστά, η γυμναστική από μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές στο βάρος. Παράλληλα, οι αλλαγές που “δεν φαίνονται” μπορεί να είναι αύξηση μυικής μάζας και κατ επέκταση συνολικού βάρους! Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στην προπόνηση μου, τόσο στο βάρος όσο και στην ενέργεια και στην αντοχή.

Σκέφτομαι να μειώσω το κρέας ή/και τα ζωικά προϊόντα από τη διατροφή μου, αλλά φοβάμαι ότι θα πεινάω και θα πάρω βάρος.

Οι ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες (κρέας, γαλακτοκομικά, τυριά, αυγά) περιέχουν περισσότερα αμινοξέα από τις φυτικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι επιφέρουν περισσότερο κορεσμό. Από την άλλη πλευρά, οι φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες περιέχουν φυτικές ίνες (επίσης γνωστές για τον κορεσμό που δημιουργούν). Έτσι σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με τους σωστούς συνδυασμούς μπορεί να υπάρξει αρκετός κορεσμός και αν ο στόχος σας είναι η διαχείριση βάρους είναι απολύτως εφικτό.

Θέλω να ξεκινήσω διατροφή με τον/την σύντροφό μου. Είναι καλύτερο να έρθουμε ξεχωριστά ή μαζί;

Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους σαν ζευγάρι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια τείνουν να έχουν κοινές διατροφικές συμπεριφορές, να καθρεφτίζουν τις υγιεινές συνήθειες και να αλληλοστηρίζονται. Όταν το περιβάλλον σου προωθεί την προσπάθεια σου να διαχειριστείς το βάρος σου θα ενισχύσει την προσκόλληση σου στον στόχο σου, τα κίνητρα σου καθώς και την αίσθηση της ομαδικότητας και συνεργασίας.

Κάνω μόνος/η μου διατροφή καιρό και τώρα έχω κολλήσει και δεν μπορώ να φτάσω το στόχο μου. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Αρχικά όταν έχουμε “κολλήσει” σε κάποιο βάρος ίσως είναι το φαινόμενο “πλατώ”. Είναι το βάρος που ο οργανισμός μας νιώθει οικεία και αυτό δεν είναι πάντα αρνητικό. Δημιουργείς ένα νέο σύνηθες βάρος. Ίσως κάνεις πολύ καιρό δίαιτα και οι θερμίδες που καταναλώνεις ημερισίως είναι πολύ χαμηλές. Μπορεί επίσης να υποεκτιμάς τις θερμίδες που καταναλώνεις και να μη δημιουργείται εν τέλει το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Επιπλέον ίσως χρειάζεται να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται να έχεις υπομονή και επιμονή καθώς είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.

Δεν έχω καθόλου χρόνο για μαγείρεμα και προετοιμασία των γευμάτων μου.

Στους γρήγορους αυτούς ρυθμούς όπου ζούμε είναι πολύ σύνηθες να παραμελούμε το σώμα και την υγεία μας. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο για το μαγείρεμα και την προετοιμασία των γευμάτων μας καθώς συσχετίζεται με την προσκόλληση στο στόχο μας. Παρόλα αυτά πλέον υπάρχουν πάρα πολλές έξυπνες λύσεις είτε στην χρήση έτοιμων γευμάτων ή ακόμα στην πολύ γρήγορη προετοιμασία των γευμάτων. Μη ξεχνάς, δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Icon

5,0 88 reviews